Hanö fyr med fyrvaktarbostad.

Sölvesborg/Hanö
En av Östersjöns ljusstarkaste fyrar är Hanö fyr med en ljusvidd av närmare 25 nautiska mil. Belägen på Hanös högsta punkt 60 meter, plus egen höjd av 16 meter, blir lyshöjden imponerande 76 meter.
Den Internationella Fyrdagen är ett förhållandevis nytt påfund med tanke på att de flesta fyrar nått 100-årsstrecket och mer därtill. År 2003 var premiäråret och sedan dess firas den Internationella Fyrdagen varje år, tredje helgen i augusti. Firandet sker över hela världen med Sverige som det land som visar lika många fyrar, som övriga världen tillsammans. Likaså vad avser antalet besökare. Vid den Internationella fyrdagen har Svenska fyrsällskapet, lokala fyrföreningar och Sjöfartsverket öppnat upp så många fyrar som möjligt. Den totala besökssiffran i Sverige, sedan starten, är närmare 200 000, antalet fyrar som medverkar varierar mellan 40–70.
I fjol var det många som tyckte att det var en spännande och intressant upplevelse att besöka fyren i Hanö Fyrförenings regi. Programmet i år innebär en liknande utformning för besökaren. Visning sker kl. 11-15 lör-dag och söndag. Besökarna får i grupper om fem, tillsammans med ledsagare, ta sig upp mot lantinen och ner i maskinrummet. Vid klar sikt kommer man att kunna se Ronneby kyrktorn och Åhus hamn. Utöver guidningen blir det underhållning i form av dragspelare och ukulelemusikanter därtill kaffeservering med dopp till självkostnadspris. Entréavgift för guidningen för icke medlemmar är 20: -.
Hanö fyr byggdes 1869 i trä, där bland annat rovolja användes som ”lysmedel”. 1906 startades den nuvarande fyren i betong som senare elektrifierades 1939. Bemanningen har varit fyrmästare och en eller två fyrvaktare. Vid sjukdom eller annat frånfälle ”ryckte” fiskare från samhället ut och hjälpte till. Som lite kuriosa kan berättas att fyrmästare Carl Ambrosius Hörlin, verksam 1913–1935, planterade ett oxelträd mellan samhället och fyren. Detta för vägledning i den på Hanö så vanligt förekommande täta dimman.
Till Hanö kommer du med buss, linje 2, från Sölvesborg till Nogersund, därefter M/F Vitaskär i Nogersund och 25 minuters båtresa till Hanö. Biljett köper du ombord och betalar med Swish, betalkort eller kontant. Avgångstider från Nogersund kl. 0845, 0900, 1000, 1100, 1200 och 1300. Goda parkeringsmöjligheter finns i anslutning till färjan.
Text: Ingvar Jagestad
Foto: Privat

Föregående artikelKastellet bjöd på musik och dubbning
Nästa artikel39 år som kompanjoner avslutas i höst