Sällskapet Castellanerna dubbade nya medlemmar

Karlshamn
Varje vår är det gratis båtövergång till Kastellet från Karlshamn. Det är en perfekt utflykt för stora som små att få uppleva denna historiska ö.

För att komma till Kastellet behöver man åka båt

Under Kastellets dag som arrangerades av Sällskapet Castellanerna, kunde man lyssna på Karlshamns scoutmusikkår, beställa våfflor av Lions club och se dubbningen av nya medlemmar hos det historiska Sällskapet Castellanerna. Medlemmarna klädde ut sig i olika dräkter, bland annat en kung och Erik Dahlberg. Efter varje dubbning sade kungen ”Må ni för evigt värna om er hembygd”. Många besökare visste inte om att dubbning skulle ske och blev nyfikna på evenemanget.

Karlshamns scoutmusikkår underhöll publiken

Kastellet uppfördes 1675 och användes i 190 år som försvarsanläggning. Den upphörde 1865 och på 1970-talet invigdes Kastellkyrkan som är populär vid bröllop och dop. På Kastellet har Castellanerna gjort en utställning med bilder och dockor i uniform. De har även tillverkat kanonbatteriet, det vill säga däcket som kanonerna står på. Varje sommar brukar Teatersmedjan anordna en populär teaterföreställning där det i år är Stormen – Mirandas saga, som spelas. På ön kan man även leta efter checkpoints till Hitta ut och njuta av alla ljuvliga doftande syrener. Lions club har sitt våffelcafé öppet varje lördag och söndag under lågsäsong. När de inte har öppet går det utmärkt att ta med egen picknickkorg.

Dubbning av en ny medlem

Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelSevärda ”minimuseum” i västra Blekinge
Nästa artikelInternationella Fyrdagen Hanö fyr 20–21 augusti