Här visar kompanjonerna upp första bilden som togs efter att företaget startades upp

Olofström
Efter 39 års samarbete väljer de att ta nästa steg in i framtiden utan sin salong och ägna sig åt pensionärslivet på heltid.
INFO-Bladet besökte Pirkko-Liisa Patjas och Ani Huovinen som startade sin centralt belägna frisörsalong redan 1983. Då fanns det ingen salong i centrala Olofström. I dag finns det sju i närområdet. Eftersom barnen växte upp så var det en kanonbra kombination att kunna hjälpas åt med att driva salongen. Med ett handelsbolag i botten har man kunnat styra verksamheten och man har varit med om många förändringar som företagare.
Det var inte så vanligt att driva eget under 80-talet men det har utvecklats till att blivit mycket mer administrativt arbete.
När man frågar om hur många klippningar man hunnit med genom åren så kan man bara konstatera att man alltid jobbade. I början var det bra för att många finländare inte talade svenska och de ville gärna kunna klippa sig hos någon som kunde finska.
Eftersom Pirkko-Liisa och Ani är födda i Finland och kom till Sverige redan på 70-talet så behärskade de båda språken och därav fick de många kunder som pratade finska. Detta är så klart något som i dag har mindre betydelse men under många år var kunderna trygga med Citysalongen som kunde deras språk.
Förr hade vi öppet 6 dagar i veckan och många dagar var det överfullt med kunder. Efter några år så utökade man verksamheten mer med behandlingar både fot och ansikte.
INFO-Bladet frågade om det sladdras mycket på en frisörsalong. Det förekommer aldrig här det är tom med så att en kund sa ”vad bra att ni inte pratar om kunderna som går ut genom dörren”.
Vi pratar med kund om kunden vill, då vissa vill koppla av så får man känna av läget. Ofta pratas det dagsaktuella ämnen och just nu är det Putin och väder. Det jag kommer sakna mest är den sociala biten med kundmötet, säger Ani.
Astma allergi samt dåliga axlar är ofta förekommande problem inom hårsalonger men inte hos Citysalongen. Att drabbats av allergi och utslitning är vanligare i dag bland yngre men vi har inte haft några problem.
Ett tips till andra som vill starta är att inte börja för stort utan börja i liten skala så kan man utöka.
Ni har bara två små skyltar? – Vi behöver inte mer då de som ska klippa sig här är väl medvetna om var vi finns, svarar Pirkko-Liisa.
Vad har trenderna varit genom åren? Mycket fön och permanent på 90-talet och nu är det färgning som gäller. Grått är inne så snart är även denna skribent modern igen.
Barnen har inte startat eget och det kan vara för att man ser föräldrarna arbeta väldigt mycket och förutom driva salongen så fylls kvällar och helger med pappersarbete.
Vad ska ni göra på fritiden nu som pensionärer? Simma, gymma, promenera i skogen och hitta lite andra sysselsättningar samt resa och besöka barn som flyttat från Olofström.
Vad vill ni säga till era kunder? Tack till alla som orkat med oss skojar Pirkko-Liisa
Vi tackar för en härlig positiv pratstund och önskar er en fantastisk framtid som pensionärer.
Text & Foto: Patrik Lundin

Föregående artikelInternationella Fyrdagen Hanö fyr 20–21 augusti
Nästa artikelNogersunds Hembygdsförening