Karin Magntorn undersöker det porlande vattnet på en av Naturums utställningar.Kristianstad
I november 2010 slogs dörrarna upp för Naturum, som ligger vackert beläget i Vattenriket, omgivet av ett rikt djurliv. Mitt i stan, men ändå på landsbygden mellan centrum och vilan.

– Naturum firade 2 år innan jul förr året, berättar Karin Magntorn, Naturumföreståndare i Kristianstad.
Sedan Naturum öppnade har det gått väldigt bra och folk från hela världen har besökt Naturum, bevisen finns i gästboken.
– Många som kommer hit deltar först och främst i aktiviteterna vi på Naturum anordnar, berättar Karin. Självklart kommer de också hit för att se på våra utställningar och uppleva en resa i vårt rum kallat Opteryx.
Mellan 08.00-11.00 på vardagar är det vanligtvis skolklasser som besöker Naturum och efter klockan 11.00 är det sedan öppet för allmänheten och bokade grupper.
– Förra året hade vi runt 115 000 besökare på Naturum, informerar Karin.
Nu under vinter är det mycket aktiviteter i form av fågelskådning och speciellt då örnar. I vår kommer aktivitetsgrupperna spana efter tranor i Yngsjö. I sommar går temat i; ”Från källa till hav”, där grupperna åker ut och upptäcker Vattenriket.
Den 25 mars invigs en ny utställning vid Pulken nära Yngsjö. Då är det såklart tranor det handlar om.
I sommar kan man också uppleva allt från cykelturer och vandringar till Naturums egna musikevent kallat ”Musik i Redet”.
– Syftet med Naturum är att det ska vara en port ut i Vattenriket, berättar Karin. Man ska kunna få kunskap om naturen och kunna uppleva allt i vår vackra omgivning. Det ska också vara en mötesplats för alla i området Vattenriket.
En mötesplats för alla i Vattenriket och alla turister kan man säga att Naturum är. Mitt i Kristianstad men ändå mitt i naturen.

Text & Bild: Veronika Brink

Föregående artikelHippiegrip på Barbacka
Nästa artikelMaskinerna och redskapen för framtiden