Maglehem
Den 20 juni – 30 juni besöker elva ryska samtidskonstnärer den pittoreska sommarbyn Maglehem för att ställa ut sina verk. Kulturföreningen i Maglehem och elva konstnärer verksamma och bosatta i Maglehem har nöjet att inbjuda till en unik museiutställning med verk som visar måleri, skulptur, grafik, foto, video och installationskonst.

Ingemar och Gull Britt Olsson är maglehemsborna på Maglegårda som öppnar upp sitt hem och framförallt sitt stall för konstutställningen.

– I Maglehem finns en liten men väldigt aktiv kulturförening, säger Gull Britt. Lars Cederholm från Maglehem, som är hjärntrusten i projektet, är gift med ryska Anna Rochegova-Cederholm som är en väldigt känd konstnär i Ryssland. Det hela började för två år sedan med att åtta konstnärer åkte från Maglehem till Moskva och ställde ut sina verk på moderna konstmuseumet. Nu ville konst-närerna i Maglehem återgälda tjänsten och bjöd därför in konstnärerna till Maglehem. Vi fick frågan om vi kunde låna ut vårt stall, som tidigare har varit en prylbod, åt evenemanget och det lät roligt. Gull Britt och Ingemar har tidigare anordnat nattfika för kyrkans midnattsmässobesökare vid nyårsafton.

– Det uppskattades mycket att vi anordnade nattfika för midnattmässobesökarna, och många blev överraskade över att vi släppte in främlingar i vårt hem, men det har bara varit roligt och det är kul att konstnärerna kommer hit, berättar Gull Britt.

Under dagarna visar var och en av de ryska gästerna sina verk i separata utställningar hos sin värdkonstnär, som upplåter sin ateljé för detta unika arrangemang.

En av konstnärerna är Natalia Sitnikova som är på sin första visit i Sverige och hon har redan fått många positiva intryck.

– Jag gillar Sverige och Maglehem är en perfekt plats för en utställning med så många blandade stilar, säger hon. Det är svårt att göra en gemensam utställning som den på Maglegårda, men jag tycker att våra alster passar in här.

Utställningar: Maglegårda ¨konsthall¨, Maglehem (följ pilar från torget i Maglehem) samt hos respektive värdkonstnär.

Text & Bild: Vernoka Brink

Föregående artikelBiltest – Premiär för Peugeot 2008
Nästa artikelClassic Car Race