Efter att ha genomfört ett antal biltester börjar jag bli rätt van vid att uppmärk-samma både bra och mindre bra egenskaper i testbilarna. Ett stort problem för mig var att hitta något mindre bra i Peugeots nya 2008 Crossover-Suv.

Peugeot 2008 bygger på 208-modellen, men är två decimeter längre och nästan en decimeter högre. Det ger bättre utrymme för passagerare och mer plats för bagage. 350 liter får man in i den lättlastade skuffen och fäller man bak-sätena får man in 1 194 liter.

Man sitter fantastiskt bra i förarsätet, och inredningen ger en känslan av att man sitter i en stor SUV. Det är lätt att kliva in och ur bilen, vilket gör att Peugeot 2008 är en bil som passar alla åldrar. För de yngre är den en fräck och lite mindre Crossover till en jämförelsevis billig kostnad. Av samma anledning vänder den sig till barnfamiljer, både stadsboende som på landet.

När jag provar bilen möter jag ett äldre par som också har provkört bilen.

Vad tyckte ni om Peugeot 2008?
– Rymlig, kul att köra och lätt att parkera. Framförallt ätt att ta sig in och ur. Priset är också bra, svarar mannen i paret. Vi ska beställa en 1,6 HDi automat.
– Vit, säger kvinnan men mannen ser inte riktigt nöjd ut över färgvalet.

Bilen jag provar hos Wä Bil är den enklaste i programmet; en 1,2 VTi med manuell växellåda. I papperna står det att den endast har en tre cylindrig 82 hk motor och jag förväntar mig inte någon jätteprestation från bilen, men under provturen känns den betydligt starkare. Den är pigg och svarar direkt när jag gasar ut på motorvägen. Den känns fortfarande stor, rymlig och spänstig. Jag ser bra åt alla håll och det är imponerande tyst i kupén.

Peugeot 2008 kommer finnas med en rad olika motor- och utrustningsalternativ, modellerna som är först med att komma till Sverige är den jag provade samt en med diesel-motor 1,6 eHDI som har 92 hk. Billigaste versionen av Peugeot 2008, den som jag imponerats över, kostar från 149 900 kronor. Ett otroligt bra pris för en smidig och praktisk bli. För pengarna får men en 1,2 VTi Access, som är utrustad med det nödvändigaste. Vill man upp i utrustningsnivå är tillvalen väldigt prisvärda. Väljer man utrustningsnivån Active och lägger till ett paket som kallas Sky Pack får man bland annat en navigator med pekskärm, panoramaglastak och aluminiumfälgar för 13 900 kronor. Den nya Peugeot 2008 låter definitivt som en storsäljare!

Faktaruta:
Pris: från 149 000 kronor
Garantier: 3 år nybil, 3 år assistans, 3 år vagnskada, 3 år lack, 12 år rost.
Motor: Trecylindrig bensin.
Cylindervolym: 1 199 cc.
Effekt: 82 hk.
Vridmoment: 118 Nm.
Kraftöverföring: Framhjulsdrift, manuell.
Bränsleförbrukning: 4,9 liter per tio mils blandad körning.
CO2: 114 gram/km.
Längd x Bredd x Höjd: 4 160 x 2 000 x 1 570 mm.
Tjänstevikt: 1 210 kg.

Text: Veronika Brink

Föregående artikelBlue Vénus
Nästa artikelIngemar och Gull Britt öppnar upp sitt hem