Mycket nytt händer på IA Montage. Inte nog med att de jobbar över stora delar av Sverige och Norden, så som Finland och Norge, de har också utökat verksamheten med att köpa Vånga Lack. Ett köp som nu gör det möjligt för dem att bl.a. själva lacka de produkter som de bygger och använder sig av i montering. Personalen togs över så kunskaperna stannar i det nya företaget.

Totalt har IA Montage 30 stycken anställda och flera tas in vid behov vid stora projekt.  Man jobbar med allt från silos till krossanläggningar och allt inom bulkhantering , även biogasanläggningar samt montage till staket och svetsning.

IA montage startades 1998 av Anders Eriksson och Inger Jeansson, och är med dessa år i ryggen ett väletablerat företag. Anders Eriksson är en driftig entreprenör och utvecklar gärna nya arbetsätt och konstruktioner.  På hemsidan www.iamontageab.se, som håller på att uppdateras, kan man kika in om man vill se hur man bygger stora silosanläggningar. Där finns både pågående och avslutade projekt inom olika områden.

INFO-Bladet har pratat med Carl som vi träffar bakom Wellnesscenter i Åhus där han och hans två kollegor håller på att sätta upp staket till det nya utegymmet.

Hur lång tid tar det att sätta staket?

– Här är ett mindre jobb, sträckan är inte lång och det är inte många stolpar som ska gjutas, svarar Carl och trycker ett vattenpass mot en av staketstolparna.

Precisionen är noga, flera gånger mäts det för att stängslet slutligen ska vara i rätt lod och höjd. Arbetet är delvis säsongsbaserat, men så länge det inte är tjäle i marken så kan de i princip jobba när som helst.

Vilket är det roligaste jobbet du gjort?

– Det var när vi satte staket på Kallinge flygplats. Det var mitt första jobb som anställd på IA Montage också, även om erfarenheten av staket fanns innan, berättar Carl. Vi satte 1,4 mil industristängsel med taggtråd. Vi var där från midsommar och till någon gång mellan september-oktober. Det är inte ofta man är så många på samma arbetsplats så det var roligt, och eftersom vi var där så länge så blev vi lite som infödda i byn bland byborna.  Ronnebyborna skall ha många tack för en trevlig tid.

Jämfört med 1,4 mil är staketet kring utegymmet en barnlek. Jag önskar Carl och hans grabbar lycka till innan jag går och låter dem sköta sitt jobb i vårsolen ifred.

Text och bild: Petra Horning

Daniel Jeansson och Dennis Nilsson arbetar hårt i solen.DSC_0039-webb

Föregående artikelEn bok om livet med ADHD
Nästa artikelSolhill – för de som vill rida på riktigt