Den värsta känslan i världen är när ens son mår så fruktansvärt dåligt att han inte vill leva längre.Angelika visar upp sin bok.

– Det är det mest hjärtekrossande jag varit med om, säger Angelika Karlsson, 34-årig fyrbarnsmamma från Kristianstad.

Jag har blivit inbjuden till hennes villa där hon bor med hela familjen, plus dotterns hund Texas, för att prata om Angelikas bok om ADHD. Den ljuva vårsolen lyser in genom fönstret när vi slår oss ner vid köksbordet. Nyfiket frågar jag varifrån hon fick idén att skriva en bok.

– Som bearbetning och en sorts terapi, berättar Angelika.

Hennes äldsta son Alvin hade det väldigt jobbigt i skolan, så pass jobbigt att han till slut inte ville leva längre. Först då lyckades familjen få de utredningar och undersökningar som behövdes för att fastställa att Alvin inte riktigt hängde med i skolan på grund av att han har ADHD.

– När vi fick veta det tyckte min mamma att jag också skulle undersöka mig, säger Angelika. Det visade sig att jag också har ADHD, vilket kom som en stor chock.

Men också som en lättnad och lite av en sorg att få en riktig diagnos först i vuxen ålder. Plötsligt fick hon en förklaring till varför hon kände att hon inte riktigt passade in i mallen för det som anses ”normalt” när hon var yngre och själv gick i skolan.

– Jag kan inte låta bli att fundera över hur mitt liv hade sett ut om jag hade fått min diagnos redan som liten, säger Angelika. Hur hade mitt liv sett ut idag? Vad hade varit annorlunda?

Det är det hon vill få fram med boken, att öka förståelsen om hur det är att leva med ADHD och få hjälp och stöttning för att slippa hamna i samma sits som hennes son.

Angelika driver även en aktiv blogg på barnsajten.se under användarnamnet adhd, om sin och familjens vardag, om svårigheter och allmänhetens bemötande och oförstånd. Det kommer många frågor från både barn och föräldrar som själva har eller känner någon som har fått diagnosen ADHD. Steget från att svara på frågorna och skriva om sin vardag till att skriva en hel bok var inte stort.

Boken, med titeln Familjen Kaos – Ett liv med ADHD, är på mer än hundra sidor och Angelika skrev den i ett svep under hösten.

– Det är en fördel med ADHD, när man börjar med ett projekt kan man bli så fokuserad att man inte kan slappna av förrän det är klart, säger hon och skrattar lite.

Angelika har även startat familjeföreningen Labyrinten, en förening för familjer med NPF. NPF står för neuropsykriatiskafunktionshinder, och till dessa hör ADHD, Damp,Aspergers,Autism,Tourettes samt OCD. Varannan onsdag träffas familjerna och barnen i Norra Åsums församlingshem, där barnen kan leka med varandra på lika villkor och föräldrarna kan prata och diskutera med varandra.

För den som är intresserad kan man köpa Angelikas bok antingen på Hälsoteket eller Hälsokraft i Kristianstad, eller från Bokus och Adlibris, eller på Mikkelskiosken i Knislinge om man har vägarna förbi. Jag tackar Angelika för pratstunden och önskar henne lycka till med nästa bok, för det här är ett ämne vi gärna vill höra mer om!

Text och bild: Petra Horning

Föregående artikelEuroprodukt i Hästveda AB ger dig helheten
Nästa artikelIA Montage både lackar och bygger staket