Villands Vånga
Det vackraste med hösten är de vinröda höstäpplena som lyser upp naturen. Rita Jarl på Bonnslätt 1:56 har inte mindre än 15 olika sorters äpplen bland sina odlingar.

– Just nu håller vi på att lägga om några av odlingarna, berättar Rita medan hon visar runt bland de välordnade raderna med späda äppelträd. Ett hektar av en gammal odling kan ge 20 ton frukter på ett år, medan ett hektar av en ny odling kan ge så mycket som 35 ton frukt på ett år. Fast vi behåller några odlingar med riktigt gamla träd, för att visa besökare hur en sådan ser ut.

Gårdsbutiken har självbetjäning några dagar i veckan, men när den är bemannad kan man komma inom och handla allt från marmelad och must till unika presentartiklar och söta inredningsdetaljer. Nu på hösten kan man även få provsmaka äpplen om man vill det.

– En tidig höstsort som är god är Collina, tipsar Rita. Gillar man saftiga äpplen kan jag rekommendera den tjeckiska sorten Rajka. Det är ett gulrött äpple som smakar riktigt smaskigt. Ett annat spännande äpple är Mutzu, det är en japansk korsning mellan Golden Delicious och Indo. Gillar man Golden Delicious så kommer Mutzu också falla en i smaken!

Bonnslätt 1:56 har inte bara äpplen att erbjuda, där finns även päron- och plommonodlingar för den som vill ha andra frukter. Gårdsbutiken säljer även potatis och ägg från Viby.

På Bonnslätt 1:56 finns något för alla, från den fruktsugne till den bortbjudne som söker en trevlig och unik gå-bort-present, och alla är varmt välkomna in!

 Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelBli Mästaren i ditt liv
Nästa artikelCafé Ramos – en god nykomling