Karlshamn
I Karlshamn finns det mycket konst, såväl ute som inne. Många av karlshamnsborna går förbi konstverken flera gånger om dagen utan att reflektera över deras historia. Det tänker Birgitta ändra på, redan nu i april.
Birgitta Cleyndert är en pigg pensionär med kalendern fullbokad. Hon har en fot med i nästan varje förening i Karlshamn och hon är ordförande i Kommuntavlan, en konstförening för alla anställda, tidigare anställda och politiker i Karlshamns kommun.
– Jag har inte tid att sitta ner. Bara för att man går i pension så får man inte sitta hemma och låta mossan växa på kroppen, skrattar Birgitta.

1962 flyttade hon till Karlshamn och hon har alltid varit mycket konstintresserad. Birgitta har jobbat med allt mellan himmel och jord. Hon har jobbat på Väggabadet, varit ledare för mulleskolan som var en fritidsaktivitet för barn i 6 års ålder. Där fick de lära sig hur man klarar sig om man skulle gå vilse i skogen, hur man gör upp eld med pinnar och hur man bygger upp en vindskydd. Birgitta har även jobbat inom barnsomsorgen och på turistbyrån. Hon har 25 starka år bakom sig som guide och det är med glädje hon tar sig an nya utmaningar.

Den 29 april kommer Birgitta att hålla i en konstrunda som tar deltagarna med genom Karlshamns konst. Hon tycker att det är viktigt att aldrig sluta vara nyfiken. Man får inte glömma bort den allmänna konsten som hela tiden finns runt oss, varje dag.
– Vi utgår från Blekinge Tekniska Högskola på Piren. Där kommer vi att titta på konsten både utanför och inne i lokalen.  Vi beger oss sedan vidare och besöker konstverk i södra delarna av Karlshamn. Totalt kommer vi att besöka 12 konstverk och avslutar hos Jonny Martinsson, berättar Birgitta.

Till hösten är planen att de ska ta sig an den norra delen av Karlshamn.
Vill man följa med Birgitta och utforska konsten i Karlshamn så är det samling på Piren kl. 18:00 på tisdagen den 29 april.

Text & Bild: Sarah Petersson

Föregående artikelEn mångårig tradition
Nästa artikelI hårdrockens tecken