Olofström
För över 20 år sedan så startades Bytaredag på Brännareskolan i Olofström. Idén kom från en av föräldrarna som tyckte att det var onödigt att slänga urvuxna och knappt använda kläder, det är bättre att låta andra dra nytta av dem istället.
– Vi startade i en liten skala med barnkläder, leksaker och cyklar, säger Annika Blissing, som varit med sedan starten.
Idag är det Annikas dotter Anna som tagit över stafettpinnen och är kassör i föreningen. Försäljningen har utökat med åren och nu säljs det även barnvagnar, skridskor, skor, barnmöbler och vuxenkläder.
– Fler och fler föräldrar har engagerat sig i Bytaredagen. Vi har till och med föräldrar från andra kommuner som kommer och hjälper till. Det är jätteroligt, säger Annika.
Utöver föräldrar som hjälper till så finns även lärare och elever på plats. Eleverna i 5:an säljer korv, godis och kaffe och vinsten går oavkortat till deras klassresor. Det är många som håller med om att det har blivit en fantastisk sammanhållning på skolan.
– Vi har Bytaredag både på våren och på hösten. Vinsten från försäljningen går till ”någonting extra” för barnen på skolan och förskolan. Det kan vara uteleksaker, en bioföreställning eller bidrag till disko, berättar Annika.
De kläder och leksaker som inte säljs kan man skänka till olika ändamål. Den här gången skänktes sakerna till asylsökande i Vilshult.

Text: Sarah Petersson
Bild: Vilgot Gillberg

Föregående artikelGröna fingrar hos Patriks Trädgårdsservice
Nästa artikelHistorierna bakom konstverken