För lite mer än ett år sedan i januari 2011 startade Heinz Gundel sin VVS-firma i Backaryd. Efter att ha jobbat inom branschen i över 20 år som anställd kände han att nu var det dags att bli sin egen.

Drömmen att starta eget fanns där redan för flera år sedan då han fortfarande var kvar i sitt hemland Tyskland men då vågade han inte ta steget. Heinz kommer ursprungligen från Nürnberg i Tyskland och flyttade till Sverige 2001, först till Blekinge men fortsatte upp till Stockholm och bodde där i tre år. Han trivdes inte så bra, det är svårare att få ett kontaktnät av vänner där än här på landet kände han och hade en vän här nere som tipsade om ett hus som var till salu i Backaryd. Heinz tog flyget ner, tittade på huset och slog till och nu känner han att han har slagit sig till ro här och trivs bra. Senaste åren arbetade han för YIT i Mjällby och även på ett litet företag här i Ronneby innan han bestämde sig för att starta eget. Det kan ju som ny vara svårt att komma ut på marknaden, men han tycker nog att det är något enklare här på landet. Det är mycket referenser och mun mot munmetoden som gjort att han fått kunder. Han kan ju inte som ensamföretagare konkurrera mot stora VVS-firmor men genom att göra ett bra jobb och få nöjda kunder har jobben successivt ökat. Även om han vet att det kan ta 2-5 år att etablera sig riktigt på marknaden.

Heinz utför allt inom branschen; planering och installation av värmepumpar, pannor och golvvärme, toalett och badrumssanitet mm. Han har ett auktoriserat VVS – företag med Branschlegitimation och jobbar efter svenska branschregler. Vilket är viktigt för kunden då de får en trygg och säker VVS-installation. Vissa jobb kräver ibland flera inblandade och han har byggt upp ett bra nätverk av vänner och andra företagare som han arbetar tillsammans med. Det går ju inte att anställa någon så här i början men visionen är ju att det kanske blir så i framtiden.

Det roligaste som Heinz tycker om att jobba med förutom värmepumpar är nog ändå installation av badrum, med nya kranar osv. Men det är mycket värmepumpar som installeras i husen numera, luft/vatten och bergvärme är populärt. Pellets är också mycket vanligt. Att byta till en värmepump kostar ca 90 000 kronor men då är allt inräknat, installation, pump och elektriker . Likaså får man automatiskt en garanti på 6 år som man mot kostnad kan förlänga om man vill. En normal pumps livslängd är mellan 10-30 år, men som Heinz säger så händer det så mycket på marknaden under en 10-årsperiod, tekniken går framåt och för att spara mer energi kan det vara lönt att byta ut pumpen redan efter 15-20 år.

Det är spännande att lyssna på Heinz när han berättar om skillnaden med vilken energi vi använder här i Sverige mot i Tyskland. Där använder de sig av mycket mer gasinstallationer, likaså har de mycket solfångare som energigivare. Heinz tänker mycket på alternativa energier för att komma bort från el och olja så mycket som möjligt. T.ex. vattenenergi, men det är mest för eget bruk då han har en fors som går över tomten där han funderar på ett eget kraftverk.  Men hur det blir med den saken återstår att se. I första hand är det ju företaget och kunderna som får stå i fokus.

Vi önskar Backaryd VV:s lycka till!

Text och Bild och Text: Susanne KarlssonEn glad VVS:are i arbeteHeinz med sin firmabil

Föregående artikelNu sex stycken företag i Friskhuset med olika inriktningar
Nästa artikelInkas Trim & Bad – Hundtrimmet med hunden i centrum