Karlshamn
Efter tre dagar på havet var deltagarna från lag Öst och lag Väst äntligen framme vid hamnen i Karlshamn som var slutdestinationen. Havskampen är ett projekt mot det utanförskap som många unga arbetslösa upplever i dagens samhälle och är samtidigt ett sätt att göra en god gärning genom att samla in pengar till Ung Cancer.

Lag Öst seglade från Mariehamn och lag Väst från Marstrand. Julia Fogelberg och Cassandra Johansson från lag Öst var två av alla dem som gick runt och samlade in pengar efter ankomsten till Karlshamn den 14 augusti. De sålde även saker sponsrade av företag för att samla in pengar till Ung Cancer. De var pigga och glada trots att de spenderat de senaste tre dagarna på ett gungigt skepp.

– Vi kom fyra timmar efter lag Väst och det berodde på att vi åkt en längre sträcka än de hade, berättar Julia. Men vi hade inte lika stor otur med vädret under färden som lag Väst. De första 15 minutrarna vi var här sålde vi 13 armband, vilket är väldigt bra.Tävlingen har inte bara varit att samla in pengar och hitta sponsorer för lagen utan det har också varit kamper mellan dem. Det har varit med ett antal trainees på resan från Hisingen och de har fått ta ett stort ansvar under Havskampen med insamling av pengar, kontakt med sponsorer och mycket mer.

Vad innebär Havskampen?
Havskampen är en fristående fortsättning på Paf Charity Cruise som samlade in 50 000 kr till Barncancerfonden i augusti 2012. Varumärket Havskampen skapades av den ideella föreningen Why5 for Life i januari 2013. Det beslutades att årets insamling skulle gå under temat ´´ingen ska lämnas utanför´´. Idag finns det många arbetslösa ungdomar i Sverige som upplever detta utanförskap, något som Why5 for Life vill jobba emot.

Why5 for Life har ett samarbete med Arbetsförmedlingen Hisingen där unga människor utan jobb blir trainees. Målet är att alla ska ha ett jobb som tar vid när projektet är slut 31 augusti. I augusti är alla traineer anställda eller i praktik hos sponsorerna som hjälpt till under Havskampen. På lång sikt är målet att bygga upp ett stort nätverk av medlemmar som tillsammans vill skapa samhällsförändring. Resan för lag Väst och lag Öst är över, men insamlingen fortsätter på www.havskampen.se där man kan bidra till Ung Cancer.

Text & Bild: Veronika Brink

Föregående artikelDags att flytta hemifrån
Nästa artikelFotvården i Karlshamn i nya lokaler