Det är dags för det stora steget. Det är dags att flytta hemifrån. Kommunal eller privat hyresvärd? Förstahands- eller andrahandskontrakt? Frågorna kan vara många och man kan vara förvirrad.

David Simonsson fick chansen att ta över en kompis lägenhet och tog den genast. Han fick chansen att lämna det trygga barndomshemmet för att flytta till eget. Flytten gick från landet in till staden. Han hyr i andrahand av en kompis som bestämde sig för att börja studera i en annan stad.

– Jag har bott här i drygt två veckor nu och trivs jättebra, säger David. Jag har velat flytta hemifrån jättelänge och har mest bott hemma för att spara pengar. Jag har varit inskriven i den kommunala bostadskön sedan i maj, men min nuvarande hyresvärd är privat och då behövs det ingen bostadskö. Innan jag fick den här lägenheten hade jag skrivit intresseanmälan till fyra olika hyresvärdar.

Hyresvärdar och poängsystem
På kommunens hemsida finns olika hyresvärdar listade, privata som kommunala. Här finns namn på hyresvärdar, telefonnummer, email och länk till hemsida om de har en. Vissa hyresvärdar lägger ut vad som är ledigt i bostadsväg på hemsidan och vissa kräver att man kontaktar dem om man vill veta.

Kommunala hyresvärdar brukar ha ett poängsystem som innebär att från den dagen man skriver in sig på deras hemsida samlas ett poäng om dagen. Antalet poäng avgör sedan hur högt upp i bostadskön personen ligger. För att detta ska fortlöpa måste inloggning på hemsidan ske en gång i halvåret. Om man glömmer att logga in raderas poängen och man får starta om från början.

Text & Bild: Veronika Brink

 

Föregående artikelChallan Boys – Alltid något nytt på gång
Nästa artikelHavskampen i Karlshamn