Bryggaregatan fd. postterminalen 1907Torget och Frykholmsgatan 1913Nya stationen 1921Tredje avenyn slutet på 1950-taletFolkets hus, skolgatan 1968Hässleholm
Nu har facebookgruppen Hässleholm förr i bild skapats där man kan lägga in bilder på hur Hässleholms stad och kommun såg ut förr, exempelvis gamla systembolaget, grandbiografen, thimstens kiosk och annat som många kommer ihåg och minns tillbaka på.

Peter Eriksson en av gruppens medlemmar berättar;
– Jag har alltid varit intresserad av släktforskning och ”gamla tider” och efterlyste en sida om gamla Hässleholm en helg, då jag inte hittade någon. En god vän, Per Holmqvist startade då gruppen och sedan dess har den växt till närmare 900 medlemmar på knappt en vecka. Det är en öppen grupp, så den sköter sig själv, och det är också själva grundtanken.
Huvudmålet är att gruppen ska fungera som ett forum där man delar gamla bilder på Hässleholm och berättar om dem.
Kommentarerna väller fram om olika upplevelser och nostalgikänslan förmedlas mellan gruppens deltagare.
En bild är på grandbiografen och många har kommenterat om deras upplevelser där.
En kommentar lyder:
”Minns att det var ett himla busliv så fort det var mörkt när man var där på matiné. Ungarna vek biobiljetten till visslor och kastade godis i nacken på dom som satt framför. Biografvaktmästaren höll på att gå i taket flera gånger….”
En annan kommentar säger:
”Själv har jag bara trevliga minnen därifrån. Jag såg allt som gick, som man hade åldern inne för.”
Bilderna är allt från tidigt 1900-tal till 70-tal och många berättar sina egna historier och upplevelser om platserna som visas.
Glada kommentarer om gruppens skapande finns det men samtidigt tycker många det är väldigt tråkigt att nästan allt av det gamla inte finns kvar och att många byggnader revs under 70-talet.
En annan bild visar första avenyn i början av 1900-talet och i jämförelse med idag såg 1900-tals versionen ut mer som på landet än i en stad.
Kyrkan i byggfasen syns på en bild där även invigningen av den nämns, år 1914.
Gruppen fortsätter att växa och många fler bilder kommer delas och väcka minnen för Hässleholms-borna.

Text: Veronika Brink
Bild: Leif Jaenson

Föregående artikelVinslövs handel växer med Lilla Gallerian
Nästa artikelKom i form med Korpens ungdomsgympa