Jag träffar Johnny en solig dag på Ljus & Miljö i Asarum och vi börjar förstås med en härlig kopp kaffe med nybakad fläta.
Vi går ut och tittar på dammen som finns på gaveln av huset. Det finns många fiskar och de är stora.

DSC09516cmykweb
– De har varit här i ca 5 år och är 50 cm, fiskarna i dammen är b.la guldfiskar och koikarp, säger Johnny. Det har utvecklats mycket med trädgårdsdammar det sista året, från att har varit den lilla baljan med springvatten till stora trädgårdsdammar. Vår största dammduk är 15 meter bred och 30 meter lång.
– Sen är det viktigt med reningsverk att det är rätt inställt för att få så klart vatten som möjligt. Vårt sortiment innehåller allt som behövs för att anlägga damm, nyinkommet är näckrosorna och fisken till dammen, säger Johnny.
Många tror att det kan vara krångel med fisk i damm för övervintring, men det är inga problem. För 500:-  – 1500:- kan man få vinterutrustning och då klarar sig fisken i dammen hela vintern.
– Det har även blivit väldigt populärt med granitsten som har porlande vatten, det är väldigt lättskött och passar in hos alla.
Det finns även trädgårdsmöbler av granit som är väldigt tjusiga.
Jag frågar Johnny om det inte blir väldigt kallt att sitta på?
Men ack nej, de ska ju värmas upp av solen på dagen och på kvällen när det blir svalare är de fortfarande varma och goa, det ligger nog något i det.
Har vi väckt din nyfikenhet, vill du anlägga en damm eller ha en porlande sten på din balkong??
Gå in på www.ljusomiljo.se eller besök butiken direkt på Jannebergsvägen 12 i Asarum
Text och bild Carina Breiner

Föregående artikelRörfirman – en helhetslösning som nu etablerar sig i Bromölla.
Nästa artikelHårverkstan – Naturlig Hårvård