Bild1-webbHar ni länge sneglat på de egologiska produkterna på hyllan men sedan valt det gamla vanliga istället? Det är inte lätt att kliva in i en ny värld av produkter men Hannah Sjöström hjälper er en bit på vägen. Både ni och miljön vinner på medvetna val.

Du jobbar som journalist, hur kom du in på ekologisk hud- och hårvård?
– Jag var featurechef på Metro för flera år sen och ansvarade då för bland annat skönhets- och modematerialet. Vi var nyfikna på eko och jag testade att färga håret hos en ekologisk frisör. Det blev en ögonöppnare för mig. Jag började då granska mina egna produkter och sakta byta ut dem mot naturliga och ekologiska.

Varför är ekologiskt hud- och hårvård att rekommendera? Vilka är fördelarna?
Det finns flera fördelar.
1. Miljön – att använda ekologiskt odlade ingredienser är mer hållbart. Det innebär bland annat att vi slipper använda kemiska bekämpningsmedel, vilket också är bra för hälsan. Syntetiska kemikalier är vanliga i konventionella hud- och hårvårdsprodukter och de belastar miljön, inte bara när de framställs, men också när de åker ut i våra vatten via våra handfat och duschar.
2. Hälsan – många av de syntetiska kemikalierna som används i konventionell hud-och hårvård är hälsofarliga, en del är allergiframkallande och flera misstänks vara hormonstörande.
3. Effekten – naturliga produkter kan hjälpa dig att få finare och fastare hud. Vegetabiliska oljor till exempel innehåller nyttiga fettsyror som går ned i huden och stärker den och ger fantastisk lyster.

Vad ska man tänka på när man övergå från vanlig hud- och hårvård till ekologisk?
Att man ska ha tålamod. Det blir ju som en detox, huden och håret genomgår en slags rengöringsprocess och den tar några veckor. Först tycker man att produkterna inte funkar, men det beror ju bara på att du är invand vid de kemiska/konventionella.

Vad ska man tänka på när det gäller ingredienser? Vilka är det man ska ”akta” sig för?
Jag brukar hålla mig borta från mineralolja, syntetiska dofter och parabener i första hand. Mineraloljan är en restprodukt från oljeindustrin och innehåller inga vitaminer eller andra nyttigheter för huden. Syntetiska dofter kan innehålla flera hundra olika syntetiska kemikalier som till exempel ftalater som redan i dag är förbjuden i plastleksaker riktade till små barn. Parabener är en grupp konserveringsmedel, där flera misstänks vara hormonstörande.

Hannah rekommenderar!
– Jag rekommenderar ofta Weledas fina duschkrämer och deras sortiment för barn, ansiktsprodukter från svenska Luxsit Organic Care, hårvårdsprodukter från John Masters Organics, jättesnygg ekologisk makeup från danska märket Kjaer Weis och slutligen fina kroppsoljor och andra hudvårdsprodukter från Dr Hauschka.

Hannah tipsar om hud-, hår och smink.
– Oljor! Både till ansikte och kropp. Det har gjort min hud fastare, smidigare och med mer lyster. Jag är sällan uttorkad och stram i huden längre och får ofta komplimanger för min hud! Oljan kan man även använda som rengöring för ansiktet, som ögoncreme och som inpackning till torrt hår. Bra olja är till exempel kallpressad ekologisk kokosolja, jojobaolja eller mandelolja.

Text: Sarah Petersson
Bild: Hannah Sjöström

Föregående artikelEn traditionsenlig byamarknad
Nästa artikelBjörn vänder hem till Vinslövs HK