web-IMG_0993-cmyk web-IMG_1424-cmyk

Kristianstad
Björn Skoglund är handbollsmålvakten som för två år sedan fick sitt genombrott i handbollens division 1 södra. Björns målvaktsspel i Vinslövs HK uppmärksammades av den gamla IFK Kristianstadstränaren Kenneth Andersson, som till vardags tränar IFK Ystad. Björn tog chansen att prova vingarna den gångna säsongen i allsvenskan, och nämnda Ystad.
– Det har varit ett roligt handbollsår. I handboll har vi två målvakter som delar på handbollsposten. Vi har stått ungefär lika mycket och det har varit ett mycket lärorikt handbollsår. Jag hade otur i början av säsongen och fick problem med min axel, men tog mig sakta tillbaka, berättar Björn.
Hur kommer det sig att du efter en säsong vänder hem till Vinslövs HK?
– Jag trivs jättebra i föreningen och känner människorna i klubben väl. Det är en rak förening och en trygghet för mig, fast den största anledningen att jag vänder hem är att jag och min sambo har fått barn. Spel i Vinslöv gör att jag frigör tid. Dessutom har klubben en ambition att ta sig till allsvenskan. Jag hade inte varit ledsen om man vunnit kvalet till allsvenskan redan i år, men jag hoppas vi kan hålla oss däruppe och vara med och utmana om en plats.
Du har på två säsonger spelat i både division 1 och allsvenskan. Hur upplever du steget mellan serierna?
– Det är ett väldigt stort steg. Tittar man på lagen som var nykomlingar i allsvenskan så åkte de ur serien direkt. Man måste ha flyt som nykomling och försöka kravla sig kvar första året. Då får man tid att bygga och omforma laget för allsvenskan.
Organisationsmässigt mellan IFK Ystad och Vinslövs HK, vad skiljer sig?
– Det är klart att det skiljer där också. Du får helt enkelt andra resurser när du spelar en serie högre upp. Det kan vara en sådan sak som färdigtvättade kläder som är upphängda när man kommer till träning. Man blir lite bortskämd, skrattar Björn. Men som division 1-klubb ska man veta att Vinslöv är väldigt proffsiga!

Snabbfakta:
Namn: Björn Skoglund.
Position: Målvakt.
Ålder: 25 år, fyller 26 år 8 juni.
Bor: Kristianstad.
Familj: Sambon Julia ochsonen Milan.
Förebild: Tomas Svensson.
Tidigare klubbar: IFK Kristianstad, Åhus Handboll, H65 Höör, Vinslövs HK, IFK Ystad
Aktuell: Nygammal målvakt som inför säsongen 2014-15 vänder hem till Vinslövs HK.

Text: Christoffer Lundin
Bild: Privat

Föregående artikelHannah guidar er i djungeln av ekologisk skönhet
Nästa artikelUngdomarna är ryggraden i Vinslövs HK