Det fanns inbjudande frukt och grönt i vackra färger. Striderna var i full gång. Foto: Noomi BertilsdotterKristina Svensson från Fornfela, underhöll med sång och musik. Foto: Noomi Bertilsdotter.Även om vi har haft 5 års jubileum så kände vi att alla åren och alla hantverkare är speciella, därför gjorde vi ingen extra stor grej av jubileet i år”. – Camilla Möller
Vikingadagarna är över för den här gången och alla besökare, hantverkare, krigare, musiker och gycklare har åkt hem. Tillbaka till verkligheten, till nutiden men med en längtan tillbaka. Den känslan fick jag när det var över, när man väl kommit hem och landat några dagar.
När röklukten tvättats ur håret och vikingakläderna stuvats undan till nästa gång så kommer längtan över en igen. Längtan efter samhörigheten, närheten till naturen och frihetskänslan som planterats sig i hela kroppen efter några dagar utomhus oavsett väder och vind.
Under helgen kom ca 4200 besökare på lördagen och söndagen. Det var ca 80 hantverkare som uppdelat i de två byarna, vikingabyn och medeltidsbyn, idkade försäljning av hantverk, mat och upplevelser till besökarna. Många kom långväga ifrån, till exempel Tyskland, Göteborg och Karlskrona.
En del kom för att bara ”vara” och få uppleva en känsla av dåtid. För andra var det vackra smycken, skinn och hantverk som stod i fokus.
– För arrangörerna var trots 5 årsjubileet nog en av de lugnaste, menar Camilla Möller-Stark och ordförande i föreningen.
De börjar känna sig lite varma i kläderna och gör sitt bästa för att få allt att klaffa.
– I början vände vi ut och in på oss men det har vi slutat med nu och vet vi att vi gör vårt bästa så är det nog,
berättar Camilla.
Responsen från årets hantverkare har varit 100 % god och flera var helnöjda med lördagskvällens gille.
Kristina Svensson från
Fornfela, underhöll tillsammans med gruppen Pyro som gycklade och sjöng, inte alltid så rumsrena, gamla sägner för att hålla stämningen på topp.

Text: & Bild Susanne Karlsson

Föregående artikelSystrarnas stig invigs
Nästa artikelBobby – en Good Guy!