Karlshamn
Tysta, avgasfria, små eller stora, lyxiga eller en bil för familjen. Framtidens bilar visades upp på Piren i Karlshamn och beundrades av många för deras snygga design.

Den 6 mars körde bilar in, en och en på parkeringen till Blekinge Tekniska Högskola i Karlshamn. Trots att man gick längs med bilarna så hördes det ingenting, inte ens ett svagt brummande. Många undrade vad det var för sorts bilar som var så tysta när de rullade förbi. Det var Green Charge Sydost Roadshow som gled in på parkeringen.

Green Charge Sydost är ett treårigt projekt mellan företag och kommuner i Blekinge, Norra Skåne och Öland som syftar till att öka kunskapen till elfordonen.
– Syftet med att vi är ute på en roadshow är för att visa upp och låta människor provköra elbilar. Vi vill visa att en bil som är betydligt snällare mot miljön fungerar precis lika bra som en ”vanlig” bil.

En elbil kommer upp i samma hastigheter och det enda som skiljer är att man får full effekt direkt när man trycker på pedalen, säger Jonas Lööf, projektledare Miljöfordon Syd.

Målet med projektet är, förutom att öka kunskapen, att få ut 300 elbilar i Sverige och sätta upp 200 laddstolpar. Hittills är det 250 elbilar som blivit registrerade och 50 laddstolpar har satts upp. Att ladda bilen kostar ingenting men Jonas menar på att det kommer att kosta i framtiden.
– Det är bara en tidsfråga innan det startas företag som erbjuder laddning av elbilar. Men det är för mig en gåta varför bensinmacker inte erbjudit sig ännu, kan man tanka bensin och diesel så borde man kunna ladda sin elbil där också, säger Jonas.

Det finns ett bra utbud av elbilar redan idag. Allt från små bilar till lyxbilar och stora bilar med släp.
– Får man chansen att prova en elbil så gör det! Alla säger att det är väldigt roligt att köra en elbil, säger Jonas.

Text & Bild: Sarah Petersson

Föregående artikelStiftelsen kommer avsluta Killebom
Nästa artikelEtt rent hem är ett trivsamt hem