hennings-rokeriPå Hennings Rökeri och Dagmars Fiskkrog i Hällevik kan man få sig en härlig sillmacka, laxfylld spätta eller bara ta en fika.

Hennings Rökeri har funnits sen 1955 och startades av Henning och Dagmar och har en lång tradition för kvalitetsprodukter. De har havet, fisken och yrkesfiskarna som närmaste grannar vilket betyder att man lever med fisket och kan fisk. Fiske är en tradition som gått från generation till generation. 1999 fick Hennings Rökeri ”Gastronomiska Akademins Diplom för förstklassiga fiskprodukter samt för gott bröd”. I butiken kan man köpa de förstklassiga fiskprodukterna.

Vägg i vägg med Hennings Rökeri ligger Dagmars fiskkrog. Den startades 1995 av Hennings och Dagmars båda barn, Bodil och Bo tillsammans med deras respektive, Maria och Bengt. I år firar de 15-årsjubileum.

-Krogen som från början tycktes vara stor, behöver nu en utökning som planeras vara klar till sommaren och kommer få en utekaraktär. Det ska även byggas en liten scen för musikkvällarna, säger Maria.

Maria och Bo, som är kantor i Mjällbys kyrka på heltid, spelar och sjunger på fredagskvällarna för alla gästerna, s k Byaöl. Då har Maria även lagat en fisk och en kötträtt. Det är fullsatt varje fredag så man måste boka bord i god tid innan. Vissa fiskrätter är mycket populära, men det serveras också vanlig svensk husmanskost. Maria är självlärd när det gäller matlagning.

Vid jultid serveras julbord, som måste vara förbokade pga att det är så populärt. De har julklappsförsäljning av rökt lax och rökt ål, vilket är mest populärt, men det säljs också andra delikatesser som t ex sillinläggningar. Vi gör allt själva, vi röker på gammaldags vis med alved och alspån. Vi lagar all mat själva, vi gör sillinläggningar och sallader, säger Maria och fortsätter.

Jazzfestivalen som är i början på augusti varje år är så populärt, helt sanslöst. Vi har på gång att ordna så det blir permanent tak på uteserveringen sommartid. Under högsäsongen har de olika teman, t ex Tyroler-afton, Rögar-afton, Räkfrossa eller bara enkla musikkvällar. Sommarhalvåret har Dagmars öppet och nu på hösten på fredagskvällar mellan 18-21 samt vid julbokningar. Rökeriets öppettider finns på hemsidan: www.hennings- rokeri.se

Föregående artikelSveriges godaste kaffe??
Nästa artikelBlueskväll hos Jämshögs Gästgiveri