Har man en bärbar GPS-enhet så är Geocaching en bra och aktiv sysselsättning som passar alla. Man kan kalla det för en modern version av gömma nyckeln eller skattjakt.
Någon gömmer en burk eller något liknande föremål någonstans. Burken ska innehålla en loggbok där personerna som hittar cachen kan skriva sitt namn och datum då man hittat cachen. På internet eller på appen som finns att ladda ner till telefonen kan man hitta så noggranna koordinationer som möjligt till platsen där cachen ligger gömd.

Ibland kan man ha tur att få en ledtråd som t.ex. stubbe eller ovanför. När man har fått veta platsen och ledtråden så är det bara att börja leta.
När man har hittat burken eller vad det nu kan vara så skriver man sitt namn och datum. I burken kan det också ligga något föremål som kallas bytessaker eller bytesföremål. Dessa föremål kan man ta om man lägger tillbaka något av minst samma värde som det man tar. Ett föremål som kan ligga i burkarna är t.ex. en tärning eller kula, man kan in princip hitta vad som helst.

Det finns även något som heter multicache, där man måste besöka flera olika gömställen för att komma till slutgömman.
Hur man finner sin första Geocache
Det första du ska göra är att registrera dig på www.geocaching.com så att du kan läsa koordinationerna. Det finns också en app till telefonen som man kan ladda ner, registrera ditt konto så kan du se närliggande cacher. Följ ledtrådarna och ge inte upp, när du hittar cachen så skriver du ditt namn och lägger tillbaka cachen där du hittade den. Sedan är det bara att börja leta efter nästa cache.

Gå in på www.geocaching.com för mer information.

Text: Josefin Andersson
Bild: Sarah Petersson

Föregående artikelI hårdrockens tecken
Nästa artikelLantbruksmässa på Hulta Gård