Vinslöv
Förskolans dag firas den 16 maj runt om i vårt avlånga land. Förskolan Frö & Freja ska precis som många andra förskolor ha öppet hus för allmänheten mellan 15:30 och 18:00.

– Vi jobbar utifrån Reggio Emilias förhållningssätt att se på barn, berättar Pia som jobbar som pedagog på avdelningen Embla på förskolan. Vi jobbar med barns ”100 språk/uttrycksformer”, så att de ska kunna utveckla sig och kommunicera inte bara inom språk, utan bild, musik, rytmik och mycket annat också.
Frö & Freja öppnade för 5 år sedan och Inger Frank är chef över förskolan, men också över förskolan Mio och Bergmanska i Vinslöv.
– Vi har ett nära samarbete med förskolan Mio och Bergmanska, så om någon av våra pedagoger åker på utbildning, delar han eller hon med sig av kunskapen till de andra förskolorna, förklarar Pia.
På förskolan finns det många ateljéer för att barnen ska kunna utveckla sina kreativa förmågor. Alla leksakerna och instrumenten ligger i låga hyllor där barnen själva kan komma åt dem, utan att be pedagogerna om hjälp.
– Vi håller på med ett trädprojekt som har pågått sedan i höstas, där barnen får skapa sina egna träd, vara träd och prata om träd, säger Pia.
Alla de olika avdelningarna på Frö & Freja har varsitt träd i Vinslöv som de går till, undersöker, fotograferar och rör vid. När de sedan kommer tillbaka till förskolan ritar de av träden, gör dem i lera, eller i annat material.
– Vi sammanställer och dokumenterar varje barns individuella utveckling, informerar Pia. Det är viktigt att se varje barns utveckling och låta dem själva se sin utveckling.
Pedagogerna på Frö & Freja tycker också att det är viktigt att märkvärdiggöra det barnen gör genom att sätta upp deras verk så alla kan ta del av det.
Förskolans dag firas för att visa upp förskolornas arbeten och metoder med barn över hela Sverige.
– Vi har en del punkter vi måste följa enligt läroplan LPFÖ 98/10, samt Hässleholms kommuns kunskapsmål och sen har vi en egen arbetsplan vi sätter upp utifrån Reggio Emilias förhållningssätt. En del av personalen på Förskolan  Frö & Freja vid ett av de magiska  träden som barnen har skapat.
På förskolans dag visar vi inlärningsprocesserna vi använder oss av och vi försöker alltid använda oss av de ”100 olika språken/uttrycksformer”, avslutar Pia.

Text & Bild: Veronika Brink

Föregående artikelAnne-Lie’s Ost & Delikatess blir Mandelträdet Ost & Delikatess
Nästa artikelPa Recond och Preem anordnar bilutställning