Hässleholm
Hos Anne-Lie’s Ost & Delikatess hittar man alla möjliga slags ostar från bland annat Italien, Sverige och Frankrike, samt delikatesser i form av marmelad, sylt, oljor, kex, choklad och téer. Man kan också köpa presentkorgar, där man själv får välja innehåll, efter tycke och smak. Elisabeth Fäldt har ägt och drivit Anne-Lie’s Ost & Delikatess i snart ett år nu och gjorde en tElisabeth med en av de stora ostarna.Butikens sortiment består både av  ostar och diverse delikatesser.otalförändring.

– Jag jobbade som mellanstadielärare i 31 år och kände att jag inte ville fortsätta med det i 10 år till, berättar Elisabeth. Skolan är mycket annorlunda idag än när jag började, så jag bestämde mig för att byta spår. Jag visste inte först vad jag ville jobba med, men såg att Anne-Lie’s Ost & Delikatess var till salu och efter lite rådgivning med min man, köpte vi det.
Anne-Lie’s Ost & Delikatess har funnits i 5 år, och i och med att Elisabeth tog över har det också skett en namnändring.
– Jag och min man har sedan tidigare ett bolag som heter Mandelträdet, därför blir det nya namnet Mandelträdet Ost & Delikatess, säger Elisabeth.
I butiken kan man hitta mycket lokalproducerat, till exempel äppelmust från Hästveda, chutney från Mala, honung från Hovdala, Hässleholmsté och snart även getost från Hovdalaområdet. Det är så mycket mer än bara ost i butiken och där finns fullt med delikatesser som marmelad, oliver, inlagd vitlök, oljor, kex, specialknäcke, choklad och téer. En nyhet är att man kan köpa tekannor och muggar i butiken. Framöver kommer det också att serveras kaffe och bulle med valfri ost.
– Här finns isländsk lakrits och korsikanska fikon, båda sägs vara det bästa inom sina områden, menar Elisabeth. Både hässleholmare och turister är väldigt glada att butiken finns och stamkunderna kommer in en gång i veckan och frågar om nya ostar.
– Det är ett spännande jobb, även om jag inte direkt var någon ostexpert innan jag började. Jag har fått lära mig nya saker om ostar hela tiden och kan en del nu, avslutar Elisabeth glatt.

Text & Bild: Veronika Brink

Föregående artikelDen svenska Leonard Cohen
Nästa artikelFörskolan Frö & Freja