Fönsterspecialisten i Bäckaskog
Fönsterspecialisten i Bäckaskog

1993 startade Jörgen Andersson sitt företag Fönsterspecialisten. Då låg de på Verkstadsgatan i Bromölla. 1994 flyttade han till deras befintliga lokaler i Bäckaskog.

Jörgen har 7 anställda som uppdaterar befintliga fönster till dagens standard gällande uvärde (värme genom fönster). Kundkretsen kommer ifrån södra småland, Skåne samt Blekinge. 80% av kunderna byter till 3-glasfönster och 20% av kunderna har någon form av fönsterrenovering eller glasbyte. Kall vinter höga kostnader!

Fönsterspecialisten fick många samtal från fastighetsägare förra vintern när priserna på uppvärmning sköt i höjden. Otäta fönster med dåligt U-värde är en av de stora orsakerna till varför kostnaderna för uppvärmning skenar.Det finns lösningar som gör vintern mer behaglig både för ekonomin och komforten. En viktig del är att tätningslisten fungerar, den bör bytas vart tionde år. En annan del är att långvågig värmestrålning passerar genom glaset vilket gör att värmen försvinner ut, detta läckage åtgärdas genom att man byter ut glasen till nya energieffektiva glas vilket också kan göras i gamla kopplade tvåglasfönster. Tätningen mellan fönstrets båge och karm skall ske så att den varma och fuktiga luften inomhus inte kommer i beröring med den yttre kalla glasrutan. Får luften möjlighet att strömma upp utefter den kalla glasrutan kyls den ner och kondenserar, detta kan leda till framtida rötskador vilket kostar onödiga pengar. All tätning skall ske så nära den varma rumsluften som möjligt.

I handeln finns det ett stort antal tätningslister att välja mellan, men man bör välja den list som har bäst tätningsförmågan.Proven visar att såväl vinkellist (v-list) som slanglist (o-list) klarar ställda krav. Vid montering av tätningslist bör man vara noga med att kontrollera springans storlek, man kan till exempel ta hjälp av modellera om man är osäker, leran kläms mellan båge och karm. Sedan öppnar man fönstret och mäter leran, på så sätt får man fram rätt listtjocklek. Glaset är den svaga punkten i fönster när det gäller värmeläckage, ett kopplat tvåglasfönster släpper ut 3 gånger så mycket värme som ett effektivt treglas med superenergi. Genom att bygga om befintliga fönster till treglas får man också i gamla fönster ett U-värde på 1,0 vilket innebär att man inte behöver byta fönster för att få det varmare och skönare inomhus.

text&bild Uffe Jönsson

Föregående artikelECO Fastighetsförmedling-Prispressaren som tänker på miljön
Nästa artikelFull fart i Fjälkinge IF:s ungdomsverksamhet