Bjärnum
I år är det ett speciellt år för Bjärnum. Ortens folkpark fyller nämligen 100 år och är därmed ett år äldre än Hässleholms stad.

Folkets park i Bjärnum stod färdigt en söndag i juni 1913. Det hela började med att några ungdomar i 20-års åldern träffades på en landsväg och bestämde sig för att bygga en dansbana någonstans i Bjärnum. Ungdomarna gav 5 kronor var för att tillsammans få ihop ett startkapital på 180 kronor. De arrenderade området av Mathilda Johansson och byggandet tog fart. Söndagen före midsommar 1913 stod som sagt dansbanan färdig och dansades in redan samma kväll. Allt var mycket primitivt och en fotogenlykta samt några stearinljus utgjorde helan dansbanans belysning.

Idag är Bjärnum folkets park allt annat än primitivt och det nya köket som renoverades 2009 och toaletterna som renoverades 2010 gör den klassiska folkparken trivsam och fräsch.

– Allt är dessutom helt handikappanpassat och vi har även en handikappanpassad toalett, berättar ordförande Rolf Delcomyn.

– Lokalerna hyrs ut till alla möjliga evenemang som till exempel bröllop, fortsätter Stig Hansson som hjälper till att driva parken.

– Vi har haft och har fortfarande band som Streaplers, Donnez, Mats Bergmans, Matz Bladhs och Fernandoz som upp-träder här, berättar Rolf. I år har vi haft lite mer än 300 besökare som mest och vi bjuder alltid på smörgås i inträdes-priset.

– Det bästa med att driva folkets park är att man träffar så många positiva människor och att det alltid är sådan fantastisk publik här. Det finns inget annat ställe i södra Sverige som har en sådan dansant publik som vi har. Eftersom det inte finns så många riktiga folkparker kvar måste vi bevara de som finns, avslutar Stig Hansson.

Text & Bild: Veronika Brink

Föregående artikelTävling och 50-års jubileum på MK Jämke
Nästa artikelFrån möbelmekkat Vinslöv till Hässleholm