Några gånger per år får Fjälkestads Ridklubb besök av olika ryttare som håller i hopp- eller dressyrträningar för klubbens medlemmar. Det är en perfekt möjlighet för medlemmarna att få lära sig något extra utöver sin vanliga träning. Träningarna kan ha både praktiska moment eller vara mer inriktade på föreläsningar, men oftast är de kombinerade.

I år valde däremot ridklubben att satsa på en spännande och lite annorlunda träningsform, nämligen mental träning. Till sin hjälp hade de Andy Swärd, en av Sveriges största coacher och mentala rådgivare inom sportsammanhang. Under en dag kunde medlemmarna få ta del av en teoretisk föreläsning som sedan avslutades med praktisk träning till häst. Detta gjordes möjligt med stöd från Idrottslyftet. Andy har själv ett förflutet som idrottare på elitnivå och är genom sina egna erfarenheter av näringslivet väl medveten om hur tankens kraft påverkar oss alla.

På förmiddagen hölls den teoretiska föreläsningen av Andy som lade grund för eftermiddagens träning till häst. Under dagen fick ryttarna lära sig att med positiva tankar kan man påverka och öka sina chanser till framgångsrika resultat, något man kan ha nytta av både i sadeln och i övriga livet. Att kunna tänka positivt i livets alla olika situationer är en konst. Vi slits mellan jobb, studier, prestationskrav, familj och vänner, sport och fritid och allt ska hinnas med på dygnets idag till synes få timmar.

Eva Ohlsson, ledamot i Fjälkestads Ridklubbs träningskommitté, förklarar hur viktigt det är att fokusera både på ungdomarnas inställning och den mentala träningen istället för bara den praktiska biten med ridningen.

– Det mentala och praktiska går hand i hand, stämmer det ena så kommer det andra så naturligt, berättar hon.

Ridklubben har också jobbat hårt med sin nya anläggning i Fjälkestad och denna står nu klar sedan ett par månader tillbaka. Här kommer det anordnas distriktsmästerskap i ponnyhoppning den 7 september. Självklart är alla välkomna att titta och ta del av en trevlig dag med duktiga tävlande.

Text: Linn Åström

Föregående artikelKulturdag + Jazzfestival
Nästa artikelBarnens smakdagar