Hässleholm
När vädret tillåter är det härligt att cykla, och denna vackra eftermiddag passar INFO-Bladets skribent på att prova något utöver det vanliga, nämligen elcyklar. Utsikten att själv slippa trampa är lockande och jag är uppspelt när jag parkerar bilen på T4 utanför Paulssons Cykeltema.

Solen blänker i de sprillans nya cyklarna som står uppställda på asfalten och det börjar genast klia av förväntan i mina fingrar. Båda cyklarna är av det danska märket Promovec, den vita tillhör modellen Flick’r och den röda är en Wave.
Elcyklarna är utrustade med varsitt kraftfullt 36 volts litiumjonbatteri från Sony, som sitter diskret monterat under paket-hållaren och startas med en nyckel, precis som andra motor-fordon. Själva driften sköts av en Slimlinemotor som sitter monterad inuti framhjulet

På styrets högra handtag sitter växlarna till tramporna och på det vänstra sitter gasen till motorn. Den fungerar precis som på mopeder eller motorcyklar; man vrider på den för att gasa. För att minska risken att jag slår sönder mitt ömtåliga huvud när jag susar iväg blir jag utrustad med en hjälm, men precis som en elcykel är mycket mer än bara en vanlig cykel så är även skyddet till mitt huvud mer än en vanlig hjälm. Den heter Hövding och kallas en revolutionerande cykelhjälm.

Den jag provar har diskret svart färg och man knäpper den som en krage kring halsen. Man startar och stänger av den genom en knapp vid dragkedjan och den piper till för att visa att den är aktiv. Vid första anblick ser den inte så säker ut, men i en olycka registrerar Hövding bärarens onormala rörelsemönster och på en tiondels sekund blåser den upp en airbag kring huvudet. Uppblåst ger Hövding skydd både för nacken och mer av huvudet än en vanlig hjälm och den är bättre på att absorbera stötar.

Det gör att jag känner mig trygg när jag sätter mig på Flick’r, den vita elcykeln, och försiktigt cyklar ett varv på den asfalterade planen. Jag behöver inte trampa mer än ett halvt varv innan elmotorn drar iväg med mig i sådan överraskande fart att jag fnissar förtjust. Givetvis måste jag prova Flick’r i den närliggande backen och det är en njutningsfylld känsla att ta sig upp för backen utan att ta ut sig helt.

Jag cyklar ett varv till innan Flick’r får ge plats för sin röda syster, Wave. Den är lite lyxigare, och snäppet dyrare, med en extra panel på styret som man kan ställa in farten på, istället för att använda gashandtaget. Den största skillnaden jag märker när jag provcyklar Wave är att dess motor är nästan ljudlös, jämfört med Flick’rs lågmälda surrande. Motorn är också kraftigare och utrustad med tvåstegs-växling.

Jämfört med en vanlig cykel, som väger mellan 17-19 kg, är elcyklarna jag provat något tyngre med sina ca 23 kg, men de känns aldrig otympliga och den extra farten från motorn känns lätthanterlig och aldrig för snabb. Helt enkelt en cykel för dig som vill ha lite extra krut i tramporna och som vill komma lite längre, lite snabbare.

Text: Elin Troedsson
Bild: Petra Horning

Föregående artikelSpabad – som bäst framåt hösten
Nästa artikelEn komplett hantverkare