Efter många års arbete i skogen sökte Åke efter nya utmaningar. Det började som anställd inom ett företag i branschen han idag är verksam inom. Sedan 7 år tillbaka driver han Kjellqvists Allservice, där sonen Martin också arbetar. Tillsammans utför de bl.a. skorstensservice, installation av kaminer och trädfällning. Ett företag med hög service och många strängar på sin lyra. Inom en snar framtid hoppas de även kunna utföra pannbyte, då en VVS-kille är på väg in i företaget.Höga höjder! Här sänker Åke ner röret i skorstenen.Martin justerar röret som Åke sänkt ner.På bilen står det vad Martin och Åke arbetar med.

– Vintern har tidigare varit lite av högsäsong för oss, folk hör av sig när de börjar frysa, men folk börjar faktiskt planera lite mer så spridningen av jobb fördelas hyfsat bra under året, berättar Martin medan han väntar på att röret ska släppas ner i skorstenen uppe på taket.

Där uppe är Åke och kommunikationen igenom skorstenen fungerar bra. Det krävs precision och Martin inne i huset trixar och fixar lite innan röret är på plats. Ett par timmars jobb, sedan är skorstenen säker och redo att användas redan dagen efter. Med plast på golvet och dammsugare i högsta hugg, blir det knappt dammigt eller smutsigt under arbetet. Skönt för kunden!

Under tiden som far och son borrar i murstocken får jag veta att fördelarna med skorstensrör som installeras idag är flera. Dels värms plåtrören upp snabbt och sot och smuts fastnar inte lika lätt i skorstenen, jämfört med murade skorstenar. Röret är glatt på insidan, därför behövs inte heller något skydd för att slippa fågelbon i skorstenen eftersom det fåglarna lägger i skorstenen direkt glider ner.

Rören har 30 års garanti och det är en enorm trygghet för kunden. Skorstensbränder är väldigt vanligt, och det är därför viktigt att man tar hand om sin skorsten.

– Det är en konst att kunna elda, berättar Martin och får medhåll av Åke.
– Först och främst ska man ha torr ved, och elda det som ens kamin eller panna är gjord för, då minskar risken, säger Åke.
– Det har hänt att det luktat plast i vissa skorstenar som vi arbetat med, det är absolut inte bra och väldigt farligt utifrån flera aspekter, inflikar Martin.

Arbetet Kjellqvists Allservice utför ligger helt i tiden. Med ett högre elpris är det många som söker sig till andra värmealternativ. Många väljer att installera kaminer och kassetter som ett komplement. Installationen går snabbt och kan göras i de flesta bostäder, kostnaden sparar man snabbt in. Skorstensrenoveringar utförs oftast efter att en sotare varit och kontrollerat skorstenarna, eller så vet kunderna om problemen i skorstenens murstock och ringer ut Kjellqvists.

Vi på INFO-Bladet önskar Åke och Martin fortsatt lycka till med sitt arbete.

Text och bild: Elin Troedsson

Föregående artikelStoby Akvarium – 450 kvm fisk, akvarium och tillbehör
Nästa artikelVi uppmanar våra kunder att sticka