Söndagen den 30 september firar Hässleholms brandkår 100 år och brandbilarna har rustats upp för att delta i festligheterna. Hemvärnets musikkår från Kristianstad kommer bjuda på musik och fältbagarna bakar bland annat wienerbröd.  Massor med andra roliga aktiviteter pågår under hela dagen.
Det kommerDen allra första brandbilen som var i bruk 1920 och rullar än idag.,Jörgen Nilsson och Richard Roth framför stegbilen från 1974. bjudas på demonstrationer på hur man släckte eld förr i tiden och Räddningstjänsten visar upp nyare utrustning. Ett karnevalståg med brandbilar kommer köra runt i Hässleholm lördagen innan (den 29 september). Det blir mest gamla brandbilar, men förhoppningsvis kommer några nya också vara med. Brandbilarna kommer stå uppställda på Frykholmsgatan efter att ha kört runt i staden en stund. På museet finns det åtta stycken stora brandbilar.
År 2007 samlades alla brandbilar som brandkåren, brandkårsmuseiförening och privatpersoner hade bevarat hemma i sina egna utrymmen och flyttades. Alla bilarna hamnade i Militärfordonmuseets lokaler, som är en del av Hässleholms museum.
– Det fanns inte några lokaler för alla brandbilarna innan så flytten var mycket uppskattad, säger en av brandkårsmuseiföreningens medlemmar, Jörgen Nilsson.
– Den första brandbilen som var i bruk och som fortfarande går användes första gången 1920 och står på museet, berättar Rickard Roth, ordförande på Brandkårsmuseiföreningen.
Idag finns det fyra föreningar på museet som rår över olika delar, Hässleholms Brandkårsmuseiförening, Garnisonsmuseet Hässleholm Vänner, Hässleholms Militärhistoriska förening och Västra Göinges Hembygdsförening. I Brandkårsmuseiföreningen är alla medlemmarna före detta brandmän, antingen heltid eller deltids.
– Nya medlemmar med ett brinnande intresse är välkomna, säger Jörgen Nilsson leende.
Söndagen den 30 september mellan klockan 10.00–16.00 kommer Hässleholms museum vara öppet för besökare och 100-års jubileumet kommer firas för fullt. Korv, diverse bakverk och musik är några trevliga händelser under dagen. Runt ett 20-tal frivilliga kommer ställa upp under dagen. Missa inte denna trevliga familjedag och kom till Hässleholms Museum för att fira med oss.
Text & Bild: Veronika Brink

Föregående artikelNyeby Bygg – 10 års jubilerar
Nästa artikelGalakvällen Hässleholm