Kristianstad
Den 27:e november fyller Erikshjälpens butik på Långebro i Kristianstad 3 år. Det ska de fira med musik och aktiviteter i butiken på temat ”Alla barn är viktiga”.

”Alla barn är viktiga” är ett samarbetsprojekt mellan Erikshjälpen och Alm 42. Det kreativa teamet bakom Alm 42, som leds av Agneta Almqvist, har tillsammans skapat en skiva med sånger som alla har sin grund i de 42 artiklarna i FN:s barnkonvention, samt boken Alm 22 som handlar om ensamkommande flyktingbarn i form av en saga om en fågel som kraschlandar under en alm.

Med start hösten 2013 ger sig Alm 42 ut på en årslång turné med Kristianstad som utgångspunkt, för att besöka skolor, förskolor och andra arenor för barn. Genom sång, musik och kreativitet vill de inspirera pedagoger och barn till att lära sig mer om barns rättigheter och förstå vad FNs barnkonvention kan betyda i vardagen. Den 27e november uppträder Alm 42s barnkör under 3-årsfirandet av Erikshjälpens butik i Kristianstad.

Genom att sälja donerade varor och använda överskottet till olika biståndsprojekt både i Sverige och i världen, arbetar Erikshjälpen med insatser för framförallt barns utbildning, hälsa och rätt till trygghet och skydd. Även under 3-årsdagen för butiken i Kristianstad står barnen i centrum och butikschef Zlatti Savic utlovar fika till alla barn som kommer till butiken.
Firandet ska också genomsyras av en stor tacksamhet till de som skänker saker till Erikshjälpen, till kunder och till medarbetare.

– Det är tack vare dem som vi har möjlighet att hjälpa så många, säger Zlatti. Genom att tillsammans ge andra ett värdigt liv ger vi också oss själva detsamma. Vi är många som arbetar och hjälper till här i butiken, den yngsta är 13 år och den äldsta upp över 80 år, fortsätter Zlatti stolt. Det är många som säger att de hittar hem hos oss, att de hittar en knutpunkt i sina liv där de gör någonting viktigt och kan träffa andra människor med samma önskan att hjälpa och värna om varandra. Man får så mycket tillbaka av att arbeta här, och här är alla välkomna!

Butiken har kunder i alla åldrar och från alla olika samhällsskikt. Idag har de flesta förstått att det är kreativt, medmänskligt och miljömedvetet att återanvända istället för att köpa nyproducerade varor.

– Det har blivit väldigt populärt att handla second hand, säger Zlatti, och berättar vidare om stamkunder som kommer in en gång i veckan och skänker två påsar med olika saker, och tar med sig två påsar med nya inköp när de går därifrån.

Det finns en personlig kontakt mellan givare och Erikshjälpen, där givarna vet vad pengarna går till och Erikshjälpen är väldigt måna om hela kedjan från givare till behövande. Speciellt för Erikshjälpen är att de har låga administrativa kostnader och därmed kan skänka stora summor till sina och sina samarbetspartners biståndsprojekt.

Det är en enorm omsättning på varor i butiken, men om någon vara förblir osåld efter fyra veckor skänks den via butikens delägare Östermalmkyrkan till en second hand-butik i Litauen, där överskottet används till att bedriva två lokala fritidshem.

Det finns en värme som uppfyller en när man kliver in genom dörren till butiken, där finns en gemenskap som alla är välkomna i och det är en häftig känsla. Passa på att besöka Erikshjälpen under deras jubileum, gör fina fynd i deras butik och hjälp till med att göra världen till en lite bättre plats.

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelBriljant lackskydd får bilen att glänsa
Nästa artikelBesök vackra Forsakarsgården