Bromölla

Möjlighet att starta ett eget företag och se till att man har arbete som man gillar.
Det har inte alltid varit självklart att starta eget utan det har mer växt fram genom att vi arbetat ett tag i branschen, berättar Jack Wefring delägare i det nystartade företaget WN Betong. Det är han och brodern Noel Wefring som tillsammans med Martin Nilsson äger företaget.
– Jag och Noel är de som sedan juli driver företaget och utför arbetet säger Jack och berättar att man har skaffat moderna och effektiva maskiner som kan förändra sättet vi tänker på betong.
I dag lägger man mycket plattor i våra trädgårdar samtidigt som det håller på att gå över mer och mer till helgjutna gångar. Fördelarna är att slippa arbetet med att lägga plattorna, och rensa ogräs.

Mönstrad och fägad betong

En mönstrad eller färgad betonguppfart kan bli det som lyfter huset till nya höjder.
Jack som har erfarenhet av att arbeta med betong har arbetat med att gjuta många uppfarter och uteplatser med betonggångar. Då Noel också är utbildad inom byggsektorn så diskuterade de hur det skulle vara att arbeta tillsammans och därefter fick man med Martin. Man gjuter plattor för hus, uterum eller mönstrad markbetong och gångar i betong. Till mönstring används mattor som gör att uppfarten kan se ut ganska exakt som stenplattor men med den skillnaden att man fortfarande slipper rensa ogräs mellan plattorna.

Med sin nya maskinpark kan man nu dessutom hjälpa företag eller privatpersoner med att få starka slipade betonggolv. Golvet får häftiga mönster delvis beroende på vilken gjutning man har och hur mycket man slipar bort. Det moderna industriella designgolvet tas fram genom att med en monsterslip slipa ner betongen. Detta ger ett spännande utseende samt en stark och blank yta. Färg kan blandas i och då har man genast ett helt annat golv som håller i evighet. Möjligheterna att kombinera färg och gjutning samt slipning är många så alla skulle kunna ha ett unikt golv.

Man arbetar också med HTC superfloor-system som efter slipning lämnar efter sig ett dubbelt så starkt betonggolv. Det finns olika grader av slipning som ger olika hårdheter och de kallas Brons, Guld, Silver och Platinum. En stor fördel är att det nästan är helt underhållsfritt golv och man kan arbeta i lokaler som används, dvs man behöver inte spärra av under processens gång. Det är ett riktigt bra miljöval jämfört med att måla och behandla med giftiga färger. Dessutom blir det klart direkt efter slipningen. Martin, Jack och Noel har slutit cirkeln med sin satsning då grundaren av HVH-Bygg Lennart Nilsson, som tyvärr gick bort 2014, drivit eget företag större delen av sitt liv inom byggbranschen och grundade HVH Bygg. Som Martin uttryckte det så blev det nog en glad Lennart som säkert firade med sin favoritdryck Gevalia när nu barnbarnen Jack och Noel tar sig in i samma bransch som farfar.
Vi önskar Jack och Noel lycka till och personligen kan jag känna att Lennart säkert har ett vakande öga över killarna.
Text & Foto: Patrik Lundin
Föregående artikelDjurskyddet söker fler eldsjälar
Nästa artikelEngagerade deltagare i Swimrun for kids