Martina Jakus
Martina Jakus

Jag har träffat målvakten Martina Jakus från Bromölla.

Martina Jakus började spela fotboll i IFÖ/Bromölla IF år 2001. Först spelade hon en kort tid som utespelare, men fastnade för att vara målvakt. Första gången hon stod i mål var under cupen ”Badbollen” i Olofström år 2001. Hon spelar fortfarande i IFÖ/Bromölla IF damlag div.3.

Ända sen Landskronalägret år 2008 har Martina varit med och deltagit i Skånelagen. Hon har även kommit med i Skånetruppen varje år. Man kan aldrig vara säker på att man har sin plats kvar även om man nått upp till Skånetruppen. Det börjar då om på noll igen genom LTU-träningar d.v.s. lokaltalangutveckling, så att andra har chansen att konkurrera ut en.

Martina har blivit uttagen med Skånelaget till LTU-träningar, breddlägren och så andra matcher mot andra klubblag. Nu väntade det stora ögonblicket att få bli uttagen till Cupkommunal. Cupkommunal innebär att man får spela matcher mot andra län. Jag frågade Martina om hon kunde förklara lite mer grundligt

Martina: – Vi gick igenom 1 LTU-träning, 1 match och 2 stycken träningstillfällen mellan 22/9 – 26/10 innan vi skulle få veta vilka som kvalat till Cupkommunal. Det är långa resor för varje kallelse man får, allt läggs nere i Skåne ex. Trelleborg, Borgeby, Eslöv mm. Oftast på en vardagskväll, så det blir långa dagar med tanke på resetiden dit och hem. Man väntar förbryllat på att ett brev skall dimpa ner i brevlådan. Jag blev jätte glad när jag fick kallelsen att jag blev antagen till Cupkommunal. Vi som blev uttagna fick träna 2 ggr till innan cupen. Cupen ägde rum i Trelleborg/Vellinge den 5-7 november 2010.

Vi spelade mot Blekinge och Småland, det gick mycket bra! Vi vann över Blekinge med 2-1 och över Småland med 4-0. Slutspelet äger tum i Växjö den 4-6 februari år 2011 och finalmatchen spelas under v.26 i Halmstad.

Håll tummarna för Skånelaget!

Text & Bild Patricia Lundin

Martina Jakus in action
Martina Jakus in action

Föregående artikelCTK Handel i Bromölla
Nästa artikelLivet på Solhälla – en släktsaga på 384 sidor