Karlshamn
Soroptimister är yrkesarbetande kvinnor som tar en aktiv roll i samhället gällande kvinnor och flickors rättigheter världen över. De träffas och stöttar varandra även i vardagssituationer och har roligt ihop.
Blekinge soroptimistklubb är en av 60 svenska soroptimistklubbar och har funnits sedan 1948. Den allra första soroptimistklubben startades i USA 1921.
– Soroptimist kommer från latinets ”soror optima” och betyder ”bästa syster”. Det är en klubb som består av kvinnor från olika yrken och verksamhetsområden som driver olika projekt för att stärka kvinnors och flickors rättigheter i världen, säger Katarina Henriksson, president för Blekinge Soroptimistklubb.

I Sverige finns det ca 1400 medlemmar som nätverkar i lokala soroptimistklubbar. Varje klubb jobbar med olika projekt under året och i Blekinge jobbar man just nu med ett projekt som heter Susanna i Ghana. Susanna har byggt upp ett barnhem ute på landsbygden och genom projektet hjälper man henne med pengar till att fortsätta.
– Den 8 mars, internationella kvinnodagen, anordnade vi en föreläsning på Lokstallarna. Under dagen bjöd vi på kaffe, hembakade kakor och lotteri där intäkterna från arrangemanget gick till Susanna, berättar Katarina.

Katarina var med när den första soroptimistklubben startades i Blekinge och det var kassören Berit Bensryd som startade den.
– Det var en barndomsvän till mig som var med i en annan soroptimistklubb och tyckte att jag skulle starta en i Blekinge. Det var mycket jobb och det tog ungefär 1,5 år att komma på fötter men det var det värt, säger Berit.

Blekinge soroptimistklibb har haft andra stora projekt så som projekt för att förebygga trafficing och ett projekt i samarbete med Plan Sverige där man samlade in mobiltelefoner och skickade till flickorna i Egypten.

INFO-Bladet önskar Blekinge Soroptimistklubb lycka till.

Text & Bild: Sarah Petersson

Föregående artikelEn skämtsam och öppenhjärtlig Olle Jönsson
Nästa artikelDe hjälper naturen med skräpet