Asarum
Fulla av energi och förväntan springer barnen omkring på Asarumsdalens förskola. De vet redan nu vad som väntar om några veckor och de ser redan fram emot årets första skräpplockardagar.
– Det är viktigt att man lär barnen i tidig ålder att det inte är okej att skräpa ner. Vi gör lärdomen till någonting roligt som barnen får vara med och bidra till, säger Carina Strihed, förskolelärare på Asarumsdalens förskola.

Två gånger varje år går hela skolan ut och hjälps åt att plocka skräp. Det är någonting de har gjort ända sedan skolan startade 2006. De har varit med i projektet ”Håll Sverige Rent” 2 gånger tidigare.
– Förra året bloggade vi om hur våra dagar såg ut och vad vi gjorde. Det ger inspiration och tips till andra skolor som är med i projektet, säger Carina.

I tre dagar pågår aktiviteter med att samla skräp. Första dagen hjälps alla avdelningarna åt och städar upp på skolans område. Barnen blir indelade i grupper och får olika ansvarsområden. Några ska ta hand om soppåsar och handskar, en grupp ska ordna mat som serveras ute om vädret tillåter och de allra minsta barnen bjuder alla på frukt.
– Det är hela tiden ett rullande schema på uppgifterna så att alla grupper får prova alla områdena, säger Kristina Karlsson, förskolelärare.

Dag två beger de sig ut i skogen för att samla ihop och det är ivriga barn som springer runt och plockar allt de kan hitta. Sista dagen så hålls det lite aktiviteter med lekar.
– Det är roligt att gå ut i skogen och plocka skräp. Jag har gjort det 4 gånger nu och förra gången hittade jag en colaburk, säger Elias, 5 år.
– Jag tycker också det är roligt. Plockar man inte upp det så äter djuren skräpet och då blir de sjuka, berättar Maja Petersson 4 år.

Vecka 19 ska Asarumsdalens förskola ut i närområdet och samla skräp som hamnat i naturen. Vill man göra en insatts anmäler man sig på www.hsr.se/skrapplockardagar.

Text & Bild: Sarah Petersson

Föregående artikelEn kvinnlig röst i världen
Nästa artikelRaubtier fick hela Bellevue att rocka