Vinslöv
Varje eftermiddag drack mormor te ur sin tunna favoritkopp. Farfar tog alltid en och en halv sockerbit till kaffet, ur sin mörkbruna sockerskål med lock av kork. Morfar bjöd på snaps ur glasen han fick i present när han tog studentexamen vid läroverket och farmor bar en pillerburkshatt när hon gick på stan. Men var blev sakerna av sen?

Unik-Antik-Vintage slog upp portarna den 15:e februari, och bakom det unika konceptet står butikens ägare, Barbro Fredholm. Precis som namnet avslöjar säljer butiken föremål som är både unika och antika, med en äkta vintagekänsla. Där finns föremål från förr, just sådant som användes av far- och morföräldrar och som påminner om dem.

På hyllorna och ytorna i butiken är föremålen noga uppställda för att visa sin bästa sida och för att sprida sin unika känsla. Vita linnedukar och klänningar ger en doft av oskuld och romantik. Sköra te- och kaffekoppar påminner om en tid när det bjöds in till kafferep på ett annat sätt än hur man fikar idag.

– Allt jag säljer här ska förmedla en känsla till köparen, berättar Barbro och slår ut med händerna. Föremålen ska slå an en nostalgisk sträng inombords och berätta en historia. Varje föremål här har en egen unik historia, som man får med på ett litet vykort när man handlar.

Unik-Antik-Vintage kommer att hålla öppet på lördagar och söndagar, eller enligt överenskommelse med Barbro. Det blir även en webbshop, så att de som inte kan ta sig till den gemytliga butiken i Vinslöv ändå kan köpa de föremål som resonerar med deras hjärtan och få ta del av Barbros historier.

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelTräna säkert och effektivt hos Swetec Training Elite Center
Nästa artikelSmaka havets alla läckerheter