På den sjätte av Nässelfrossans åtta dagar långa kulturvecka, var det en nätt lite skara som kunde beskåda den högtidliga invigningen av ”Vägskäl”.vägskälvägskäl-2

Vägskäl är ett konstverk gjort av konstnären Börje Berglund. Det är tillägnat bygdens båda författare Sven Edvin Salje och Harry Martinson och står numer utanför Folkets Hus i Olofström. Konstverket består av ett klot omgivet av tre pelare. På klotet kan man läsa texter ur Saljes ”Hantverkargatan” och Martinsons ”Vägen till klockrike”. Kommunalrådet Margaretha Olsson som invigde konstverket hoppades att detta ska bli en naturlig mötesplats för många människor, både de som är bosatta i Olofström och de som kommer för att passera.

Förutom invigning av nya monument har man under veckan kunnat få kunskap om vad som hänt under tidigare dagar. Bland annat har Tommy Svensson och Johnny Karlsson berättat om eldsvådor i bygden och andra hemska händelser som hände i forna tider.

I Komperskulla kunde man i början av kulturveckan höras berättas om originalet ”Ryssa-Pellen” och hans familj. På cirkusskolan i Kyrkhult har barn (och vuxna) kunnat prova på hur det är att vara akrobat för en dag. Detta och mycket mer har hänt under veckan.

Som toppen på isberget, eller kanske man ska säga eldberget, avslutades veckan på Ebbamåla Bruk. Här delades bland annat utmärkelsen Årets Nässla ut, vilken gick till konstnären Jorma Erkkilä. Åtta dagars frossa är över för i år. Men snart drar förberedelser för nästa år igång, så mer frossa lär det bli.

Text&Bild

Paulina Bengtsson

Föregående artikelYIT Sverige AB – Ett svenskt företag som blev finskt
Nästa artikelEveröds drycker – Det lokala profil vattnet