YIT1901 bildades Allmänna Ingenjörsbyrån i Stockholm. 1912 öppnades ett kontor i Helsingfors och namnet översattes då till Yleinen Insiniööritoimisto, med förkortningen YIT.

YIT Sverige AB bildades 1 oktober 2004 genom en sammanslagning av YIT Building System AB och YIT Calor AB. YIT Sverige AB har över 4000 anställda på närmare 90 orter över hela Sverige. Hela koncernen har ca 23000 anställda i hela Europa.

Företaget har en liten filial i Mjällby med 17 anställda, 2 på kontoret och 15 ute på fältet. Deras huvudsyssla är VVS. Huvuddelen av jobben är inom industrin men även inom fjärrvärme och fjärrvärmeisolering. Allt från att byta toalettstolar till att få sin värmepanna borttagen eller värmepump installerad.

”Det finns inga jobb som är för stora eller för små, säger Roger Olsson, röransvarig i Blekinge. God service för oss inom YIT handlar om att våra kunder ska vara nöjda och vi anstränger oss gärna för att göra det där lilla extra som innebär att du som kund får det du förväntar dig och kanske lite till samt kommer att anlita oss igen”.

Det finns en klimatavdelning i Ronneby och en i Kristianstad. Båda jobbar med att ta fram egna skräddarsydda lösningar och koncept vilket gör att man sparar pengar och tänker på miljön.

Att respektera naturen, kulturer och livsmiljöer är en integrerad del av YIT:s grundläggande uppgift – ett företag som skapar, utvecklar och bibehåller en bra livsmiljö. De utvecklar energieffektivitet i sina lösningar och tjänster och i sina kunders processer. De beaktar livscykelperspektivet i sina tjänster och deras mål är att förlänga den där de kan påverka den. De arbetar ständigt med en ökad användning av miljövänliga material.

Lokala privatpersoner som ringer om akuta VVS-problem kan få snabb hjälp då servicekillarna har bra kontakter på nära håll som de vårdar för att få bästa kvalitetsjobb.

Man kan ringa YIT för att få ett kostnadsförslag när det gäller renovering av badrum eller installering av värmepumpar. YIT gör det kompletta jobbet tillsammans med sina samarbetspartners, vilket innebär att man själv inte behöver anlita t ex snickare eller elektriker mm.

”Tillsammans kan vi göra det”, är en slogan som man verkligen jobbar efter. Man samarbetar mycket med lokala företag som t ex byggfirmor och fastighetsägare som Sölvesborgshem. Öppenhet och ärlighet skapar förtroende.

Föregående artikelCalle Schewens Vals – vid Södersjön i Kyrkhult
Nästa artikelEld & lågor – Nässelfrossans tema