Karlshamn
Nu är det dags att damma av fiskespöna, och leta upp krokar och gummistövlar. Den 1 februari är det fiskepremiär i Mieån. Det är korvgrillning och alla är välkomna.

– Det är lite av vår grej, att vara först. Då är många som mest fiskesugna, säger Björn Svensson.

– I och med att vi är så tidiga så kommer det människor från hela landet för att fiska. Vi har haft besökare ända från Jönköping, berättar Inge Tegvald.

Det är först och främst öring man fiskar efter men det händer att en och annan regnbåge dyker upp. De flesta som fiskar här gör det för nöjes skull och då släpper man tillbaka fisken när man fått den på kroken. Fiskekort köper man på Statoil och det finns några olika att välja på.

– Miåen drabbas då och då av väldigt lågt vatten och då kryper fiskarna ner i hålor i marken eller söker sig ut mot havet. regnbågen brukar söka sig tillbaka och har den väl simmat ut så brukar den inte vända tillbaka igen, säger Inge.

Mieådalens Fiskeförening anordnar även Laxfestival vecka 19 och den berömda Gäddfestivalen första helgen i oktober. Förra året var det 530 tävlande i Blekinge Gäddfestival. Den blev utsedd till Europas största gäddfestival och den går runt hela Blekinges kustband.

Tips inför premiären
Fiska nära bottnen eller kanter. Fiskarna kryper gärna in vid stenar eller liknande för att undvika strömmen.

Premiärtävling!
Mieådalens Fiskeförening delar ut pris till den som fångar längsta fisken. Ta ett kort på fisken och ta med till korvgrillningen.

Text & Bild: Sarah Petersson

Föregående artikelVi i 5:an – nu kör vi!
Nästa artikelDela ditt intresse med andra