Sölvesborg

Som i de flesta småbyar på landsbygden gömmer sig eldsjälar som vill bevara gemenskapen bland de boende och arbetar för en bestående framtid på landet. Föreningen Levande Landsbygd värnar om sin rätt att kunna bo och verka med samma förutsättningar som stadsborna.

– Tyvärr tar det lite längre tid och ofta omprioriteras önskemålen här på landet, berättar Leonora Wilhelmsson och Gunilla Emanuelsson från V. Jockarp. De arbetar för att få gatubelysning och cykelväg in till Sölvesborg, likaså sänkt hastighet genom byn för att kunna vistas säkert på vägarna. Politiker har varit inbjudna till möten med de boende, men intresset var lite svalt kände tjejerna. Moderaterna visade intresse, men kunde inte komma på själva mötet. Endast Miljöpartiet dök upp och de tyckte i och för sig att frågorna var viktiga och intressanta.  Det händer tyvärr inte så mycket och känns lite motigt ibland. Det ligger mycket politik i vad som prioriteras och inte i kommunen. Därför är vi glada att miljöpartiet kunde vara med på mötet.

– Då får man samla kraft och ta nya tag, förklarar Leonora som varit aktiv i föreningen i ca ett år. Just nu är vi i behov av en samlingslokal, där vi kan träffas och anordna lite föreningsaktiviteter. Inför årets julmarknad har vi äntligen fått en egen länga att husera. Vi har möjlighet att använda oss av den till lite aktiviteter till de olika utomhusarrangemangen vi anordnar. Föreningen vill visa upp landskapet och vad landsbygden har att erbjuda genom sina aktiviteter där även utomsocknens är välkomna att delta.

– Vi har haft jättebra uppslutning på vårt valborgsfirande och även julstugan brukar vara välbesökt. Häst och vagn, hoppa i halm, tomtebesök och pysselhörna blandat med lokala företag som säljer sina produkter är några av upplevelserna på årets julstuga. Sen har vi lite familjedagar vid grundsjön och logdans under året som också är uppskattade evenemang.

Välkomna ut till en levande landsbygd, hälsar två eldsjälar glatt!

Text & Bild: Susanne Karlsson

Gunilla och Leonora hälsar alla välkomna till årets julstuga i Gamlegård

Föregående artikelMindful@Ziss – med tankens kraft kommer man långt!
Nästa artikelTyskinspirerad mat med hög kvalitét