web-IMG_2870-cmylKiaby
Logdanserna på Bäckaskogs slott har varit en tradition, sedan trettio år tillbaka i tiden. Kiaby IF med Alf Molin i spetsen är bandbokare, och INFO-Bladet tog tempen på honom inför vårens premiär med Catch Orkester.

Hej Alf! Hur ser programmet ut för i år?
– Vi började den 23 maj med Catch Orkester. Därefter fortsätter säsongen ut i september med band som Callinaz, Wizex, Elisa´s med avslutning den 5 september med Arvingarna.

Att driva en logdans är inte den vanligaste intäkten i en förening. Hur får ni det att fungera?
– Vi är åtta olika arbetslag som har gjort det här i trettio års tid. Det är en viktig inkomst för Kiaby IF. Det är danserna och loppmarknaden som är vår största inkomst. Och alla vi som jobbar med detta tycker att det är jätteroligt!

Man pratar ofta om dansbandsdöden. Att mindre människor går ut och dansar idag, jämfört med förr. Hur upplever du detta?
– Vi ser faktiskt en återväxt. Fler och fler yngre hittar till våra danser. Vi har allt från ungdomar från 18 år upp till 70 år. En fantastisk blandning av publik, där alla har samma intresse i dans. De flesta som kommer kan man kalla stamkunder. Vi hade några dalande år men hittade tillbaka ganska fort. Som bokare är det viktigt idag att tänka på de yngre som hittar till danserna, så fler yngre nya band har det blivit. Jag går runt och lyssnar mycket på vad gästerna tycker, och efterfrågar.

Folk kommer till danserna med cykel, bil och stora bussar. Jobbar ni mycket mot resebolag som transporterar gäster?
– Nej, det gör vi inte. Det är privatpersoner som arrangerar hit bussar själva. Vilket är jätteroligt! Man ser cyklar, bilar och alla möjliga transportmedel inta logen.

Hur ser planeringen inför en dans ut?
– Vi har ett bra samarbete med Bäckaskogs Slott. Vi brukar komma dit dagen innan, aktuellt arbetslag och dekorera hela logen med björkris. Städa upp med mera efter andra evenemang.

Vad är det roligaste idag, med att arrangera logdans på Bäckaskog Slott?
– Det är att se återväxten på publiken. Vi har alltid helnöjda band som spelar, samt en lugn trygg publik. Aldrig stökigt, utan gäster kommer alltid för att ha kul! Vi har ingen alkoholservering men säljer varm korv, fralla, sillamacka, kaffe och läsk.

INFO-Bladet önskar Kiaby IF fortsatt lycka till med logdanserna på Bäckaskogs Slott!

Text & Bild: Christoffer Lundin

Föregående artikelTF i Osby levererar dörrar i hela skandinavien
Nästa artikelStrandängens badplats är redo för sommaren