Kristianstad
Årets skördefest i Vångabygden är söndagen den 8 september och arrangeras för 21:a året i rad. Skördefesten är en väletablerad tradition som årligen lockar tusentals besökare.

På Vångabygdens Skördefest för bygdens odlare, hantverkare och företagare möjlighet att visa upp och sälja sina produkter. På den stora skörde- och hantverksmarknaden hittar man lokala produkter, så som årets skörd av frukt och grönt, men även lokalt hantverk i alla former. Det bjuds också på underhållning samt tivoli och godisregn för barnen. För de kaffesugna finns som alltid kaffeservering. För tredje året i rad delas det prestigefyllda Granitäpplet ut till den som visat extra intresse och engagemang för bygden.

– Granitäpplet delas ut till en privatperson, ett företag eller en förening som engagerat sig extra mycket för samhället här, berättar Bert-Ola, en av arrangörerna. Det fyra kilo tunga äpplet görs av den lokala konstnären Mats Jeansson. Förra årets försäljning var den bästa någonsin och arrangörerna ser fram emot årets skördefest av en speciell anledning.

– I år ser vi speciellt fram emot skördefesten eftersom vädret har varit så vackert i sommar och det har påverkat frukten en hel del, säger Bert-Ola. I år blir det också ett specialinslag på skördefesten. Skådespelare från Kristianstad teater kommer spela upp ett smakprov från musikalen ´´Annie´´ som har premiär på Kristianstad teater den 27 september.

– Man försöker att förbättra lite varje år, hitta på något nytt, så det inte blir tråkigt, menar Bert-Ola. Vi försöker vara så lokala vi kan med allt från val av artister, till maten och hantverken. Själva mixen mellan hantverk/hemslöjd och frukt/odlat/hembakat är något vi kommer fortsätta med.

 

Text & Bild: Veronika Brink

 

Föregående artikelVeteranmarknad i Degeberga
Nästa artikelKulturdag + Jazzfestival