Nu är våren äntligen här och vinterdäcken ska bytas till sommardäck. Många gör detta hemma på uppfarten, och det kombineras ofta med att man samtidigt tvättar bilen. Alla kanske inte vet att det enligt miljöbalken inte är tillåtet att tvätta bilen på uppfarten eller på gatan.
I Sverige tvättas våra bilar ungefär 30 miljoner gånger per år. Två tredjedelar av dessa tvättar äger rum på uppfarter och gator, trots att det inte är tillåtet. I vissa kommuner får man till och med böter för detta. Tar man en titt på Hässleholms kommuns hemsida står det inget om böter, men en stark avrådan att tvätta sin bil hemma. Anledningen är att tvättvattnet innehåller mycket föroreningar från den smutsiga bilen; till exempel oljor, tungmetaller, rostmedel, avfettningsmedel, kylarvätskor m.m. Allt detta är skadligt för miljön. Brunnarna där allt det skadliga rinner ner är enbart till för regnvatten, allt annat kan skada livet i den sjö eller det vattendrag som det förorenade vattnet till slut hamnar i.
Det finns många alternativ till att tvätta bilen miljövänligt, antingen om man vill göra det själv eller anlitar en firma som rekonditionerar bilen åt dig.
Automatisk Biltvätt
Finns på de flesta bilstationer. Här kan man ofta, för endast ett par tior, hyra en dammsugare som rengör rejält. Borstarna till dammsugarna på de större bensinmackarna är oftast moderna och risken att lacken skadas är liten.
Tvättstationer
Självtvätt dygnet runt blir allt vanligare och populärare. I Hässleholm finns en av dem på Österåsområdet mittemot Zuperbowl. Här finns olika moment precis som på en Tvätta bilen själv på en automattvätt,  enkelt och smidigt.automattvätt. Här ser man ofta taxibilar som dagligen bör hålla sig rena och fina.
Rekonditionering
En helrekonditionering är ett lite dyrare alternativ, men här tar proffs hand om din bil och kan ibland utföra underverk både in- och utvändigt. På Firststop rekond i Hässleholm kostar det från 315 kronor. Många tror nog att det enbart är företag som lämnar in tjänstebilar och salubilar, men enligt personalen på Firststop ökar det även på privatsidan.
Tänk på detta nästa gång du ska rengöra din pärla i vårsolen. Tvätta bilen på en biltvätt, för naturens och din plånboks skull.

Text: Magnus Kajrup
Bild: Veronika Brink

Föregående artikelFem på Fenix – Henrik Mohlin
Nästa artikelNärtandvården Tyringe – Kunskap och trygghet