Tyringe
I Folktandvårdens gamla lokaler huserar nuförtiden Närtandvården. När jag kliver in för första gången får jag en känsla av att det inte är någon vanlig tandläkarmottagning jag kommit till. Lokalerna är ljusa, harmoniska och behagliga. Tandsköterskan Annelie möter upp mig och visar stolt runt. Mitt första intryck förstärks efter rundvandringen.

Tim Anle startade upp Närtandvården i november förra året. Tim är Hässleholmsbo och har tidigare arbetat som tandläkare på Folktandvården i Perstorp. Båda tandsköterskorna
Annelie och Zenita är välkända av Tyringeborna eftersom båda två tidigare arbetade på Tyringekliniken innan den stängdes ner.
Vad är skillnaden på er och Folktandvården?
– Kostnadsmässigt, ingen, svarar Tim. Många tror att det blir dyrare att gå till en privat klinik, men det är en stor missuppfattning. Vi följer referenspriserna fastställda av Tandvårds- och Läkemedels-verket. Dessutom behandlas barn och ungdomar kostnadsfritt. Vad många idag inte vet är att man kan vara berättigad till ersättning från Försäkrings-kassan. Ett högkostnadsskydd i flera steg innebär att man under loppet av ett år kan behandla sina tänder utan att bli ruinerad.
Vad många istället gör är att utföra små eller akuta behandlingar utan att dra nytta av tandvårdsstödet!
Hela personalstyrkan består av Tim Anle, Annelie Eriksson, Zenita Nilsson, tandhygienisten Edwina Ramadan och Jessica Ågren som sitter i receptionen och pysslar i mottagningen.  Även om tandvårdsteamet är ganska nybildat får man ett intryck av att gänget är sammansvetsat med gemen-samma mål och visioner.
– En del barn och vuxna lider av tandläkarskräck och vi som tandvårdsteam, tar vårt ansvar för dessa människor, säger Annelie. Vi ser till att skapa en trygg och rofylld miljö där
patienten sätts i fokus och behandlas efter dennes förutsättningar.
Tyvärr saknar många ekonomin för stora och omfattande behandlingar. Detta i sig leder till en tråkig spiral där behandlingsbehovet blir allt större med tiden. Trots abonnemangstandvård, ersättningar från Försäkringskassan eller andra lättnader innebär tandvård en stor investering.
– Vad många inte förstår är att vi ställer gärna upp och upplyser om olika alternativ, menar Tim.
Genom att ringa och ställa frågor får man reda på möjligheter som man inte visste fanns.
Tim och personalen på Närtandvården hoppas på att ändra den negativa synen på tandvård och framförallt ändra på tandläkarskräcken.
– Vi finns här för våra patienter och alla andra som kanske inte vågat och dragit sig för att gå till tandläkare, avslutar Tim.

Text & Bild: Magnus Kajrup
Bild: Privat

Närtandvårdens ledmotiv är att patienterna ska känna sig trygga och väl omhändertagna.

Föregående artikelDags att vårtvätta bilen -Tänk på miljön
Nästa artikelAllarpsvillan