Den långa ihärdiga kylan satte stopp för tidig plantering i trädgårdar och utomhuskrukor. Penséerna stod kvar i växthusen hos odlarna och växte sig stora och kompakta, och tycks om möjligt vara ännu vackrare än andra år. Vädret vände efter påsk och med vårsol i ryggen är folk igång med att plantera för fullt.
– Plantering hör till våren, och trots att våren blev försenad på grund av kylan, så är penséer och påskliljor ett vårtecken, berättar Lars Törnqvist ägare av Törnqvist Handelsträdgård.
Med många tusen penséer att välja mellan kan valet ibland vara svårt. Både i och utanför växthusen finns penséer i många olika färger. Oftast har man en klar bild av vilken färg man vill ha men ändå kan det vara svårt att välja. En mix av olika färger kan rekommendeVackra, färggranna Penseér i mängder.ras.
Just penséer och påskliljor är vårblommor som tål rejäla köldknäppar medan man bör vänta med att plantera mer typiska vårblommor som Pelargonior, Petunior, Tagetes, Lobelia, Begonior m.m. till slutet av maj.  Då är risken mindre att växterna skadas av nattlig frost. Även Bellis och Förgätmigej är populära växter som kan planteras nu. De är en del som börjat handla rosor till sin trädgård också. Man ska då vara noga att plantera dessa i riktig rosjord för att de ska trivas och bli riktigt kraftiga.
– Påskliljorna vi odlar är av god kvalitet. När påskliljorna har blommat över, gräv ner lökarna i rabatten och låt dem sedan komma till nästa år, avslutar Lars.

Text : Elin Troedsson
Bild: Privat

Föregående artikelBygg-striptease på Viktoriagatan
Nästa artikel”Flash” sätter upp Hairspray