web-Bild1-CMYK web-Bild2-CMYKKristianstad
På Järnvägsmuseet har Lars Thulin och Lars Thorstensson tillsammans haft en utställning med fotografier på gamla skånska stenbroar. Utställningen hette “Stenbroar förbinder tid och rum” och visar fram cirka 20 stycken fotografier på broar som byggts någon gång mellan mitten av 1700-talet till slutet av 1800-talet.

År 1752 kom det en kunglig förordning att allmänna broar i Skåne skulle byggas i sten, istället för i trä som de gjorts förut. I allmänhet byggdes det valvbroar av anpassade stenar, utan murbruk. Det var ett tidskrävande och svårt arbete, som krävde stor precission och skicklighet för att skapa en hållbar bro. Det var en yrkeskunskap som brobyggarna höll inom sin egen krets och inte gärna lämnade ifrån sig.

– Flera av de här broarna har stått i många hundra år, berättar Lars Thulin. Ett par av dem används fortfarande och är lika stadiga nu som den dag de byggdes. Tyvärr är det några broar som håller på att förfalla också, och det finns ingen plan för att försöka bevara dem till eftervärlden.

Med sina fotografier har Lars Thulin och Lars Thorstensson bevarat ett stycke historia och förhoppningsvis väckt intresse för att även bevara de charmiga stenbroarna på plats.
– Jag fick verkligen kämpa för att ta den här bilden, berättar Lars Thorstensson och förevisar en vacker bild från Vramsån i Rickarum. Vattnet var för djupt för att använda vadarstövlar, så jag lånade en båt av en dam som bodde i närheten, men den ena åran var av. Att ta sig fram till en bra plats med bara en åra var minsann inte det lättaste, men jag är oerhört nöjd med hur bilden blev.

Båda fotograferna hoppas att deras bilder har väckt ett intresse för historia och byggnadskonst.

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelDriftiga ungdomar på träningsläger
Nästa artikelTrygg och säker på Kristianstads Ridklubb