Året är 1943. En ung springpojke upplever en händelse som han sent ska glömma. Händelsen utspelar sig på en gata i Sölvesborg och består av en man som kommer cyklandes. Mannen har precis krockat med en vacker flicka vars korg med ägg har ramlat över honom. För springpojken berättar han att han upplyste flickan om att:

– Nu när du har äggat ner mig får du ta och ägga upp mig igen.

Kanske inte en helt vanlig replik år 1943. Men det var alltså detta som hände första gången springpojken Harley Åberg och Bror ”Borre” Carlström möttes.

Borre skulle visa sig vara en tecknare av det något ovanliga slaget. Han ritade av alla möjliga olika händelser som kom i hans väg. Det kunde vara allt från när julagrisen skulle slaktas till att han ifrågasatte varför man inte skaffade rakapparater på stan istället för parkeringsautomater.

Han täljde även gubbar och gummor, både kända och okända. Det vill säga att så väl hans egen far som självaste kung Gustav V blev avbildad i trä.

Borre var inte bara tecknare utan också en riktig skämtare. Han skämtade om allt. En dag träffade han fru Hallberg, vilken han talade om för att hon var den vackraste kvinna han någonsin sett. Efter att ha fått en kram av fru Hallberg utbrast Borre i nästa andetag att hon visste väl att han var stans största lögnare. Charmigt värre!

—-

Borre som tecknade serier åt tidningen Smålänningen skapade figuren Pigge Linus. Denna toffelhjälte levde i 26 år och var troligtvis en av de figurer som gjorde att Borre år 1966 fick mottaga Kulturpriset i Sölvesborg.

Tio år senare dog Borre. Han dog dagen efter att en två veckor lång utställning med alla hans alster hade avslutats. En utställning som drog 3000 besökare.

Idag finns det en staty vid Hästtorget i Sölvesborg där man kan se hur denna ovanliga man såg ut. Vill man höra mer om Borre kan man kontakta Harley Åberg så kommer han ut och visar bilder och berättar historier från tiden då Borre levde. Ni når honom på telefonnummer 0456-414 89, ja Harley alltså, inte Borre.

Text & Bild Paulina Bengtsson

1cmyk web3 web

Föregående artikelFår jag lån?
Nästa artikelNyhet hos Klippkompaniet, svenskdesignade smycken