Bild-(119)-cmyk-web_smal_2013_lucia_9033-cmyk-web Bromölla
För Kristoffer Jonsson från Bromölla var den söndagen den 5 oktober ett datum att se fram emot, då var det nämligen dags för honom att delta i SM i bodybuilding.

Kristoffer är en kille med lätt för att le och när man kommer in på sporten han brinner för märks det att han kan sina saker. Den 5:e oktober tävlade han i klassen Classic Bodybuilding + 180 cm, tillsammans med 17 stycken andra. Vilken klass man tillhör beräknas med hjälp av den tävlandes längd, för att bedöma hur mycket den tävlande max får väga.
– SM var min sjätte gång på tävlingsscenen, berättar Kristoffer. Det är en otroligt häftig känsla att stå där uppe framför hundratals personer.

För att få tävla måste man vara med i ett tävlingsgodkänt team, och Kristoffer tävlar för Team MMSports. Alla tävlande har likadana svarta poseringsbyxor på sig, och har färgat kroppen med en mörkare färg för att framhäva musklerna under de skarpa lamporna uppe på scenen.

Tävlingen består av tre olika ronder. I rond 1 tar de tävlande plats på scenen och står i en line up när de gör 5 obligatoriska poseringar. Alla gör samma poseringar och domarna bedömer hur de ser ut. Det gäller att få så lite poäng som möjligt och upp till femton stycken kan placera sig.

6 stycken går sedan vidare till rond 2, som är finalen. I rond 2 är det dags för det fria programmet. Då ska de tävlande posera fritt till musik i 1 minut. I rond 3 är det sedan prisutdelning.
– Jag slutade på tionde plats och lyckades inte riktigt ta mig så långt som jag hoppats, säger Kristoffer. Det är synd att jag inte fick visa upp mitt fria program, för där är jag som bäst. I mitt tycke ska poseringarna vara artistiska och övergångarna graciösa, kombinerat med fina linjer. Men det var väldigt hög standard på de tävlande i år, många duktiga som siktar på att kvala in till EM bland annat, så det var god konkurens.

Kristoffer har alltid tyckt om att träna och har gått på gym i nästan 11 år, men det var först för 5-6 år sedan som han började träna med sikte på att tävla. Tvärtemot vad många tror så handlar det inte om att bara stå och lyfta skrot dagarna i ända. Varje muskel på kroppen ska tränas med syfte att få fram den på bästa sätt. Till sin hjälp har Kristoffer sin coach Mikael Nylander, som har många års erfarenhet av bodybuilding i ryggen.
– En coach hjälper till att syna en, och hjälper till med övningar som prickar in kroppens muskler på rätt sätt, berättar Kristoffer. När jag tränar har jag alltid ett mål för ögonen, och alltid någonting jag siktar på att förbättra.

Första tävlingen deltog han i för att utmana sig själv, och det var pirrigt att kliva upp på scenen för att visa upp sig.
– Det var det roligaste jag någonsin gjort, ler Kristoffer. Jag fick blodad tand direkt. Efter allt jobb kändes det som att jag var på rätt plats. Det är det här jag tränat för, tänkte jag. Sen hjälpte det säkert att jag vann den där första tävlingen också!

Nu efter SM siktar Kristoffer framåt, på att bygga upp sin fysik och hålla sin symmetri. Han vill även rikta ett stort tack till sin coach Mikael Nylund, till sin syster Sofie Jonsson som är hans största fans och ställde upp som chaufför till SM och sin flickvän Madelen Nilsson.

INFO-Bladet önskar Kristoffer lycka till med sin träning och sina tävlingsframgångar!

Text: Petra Horning
Foto 1: Mikael Bengtsson
Foto 2: Muscle.se

Föregående artikelBesök Borre på Bromölla Bibliotek
Nästa artikelPå Ryssberget strövar mufflonfåren vilt