Nu när julen närmar sig ökar också inbrott i hemmen. För att vara på den säkra sidan bör man införskaffa ett inbrottslarm som skyddar hemmet så julen inte blir förstörd. Självklart under förutsättning att larmet är kopplat till någon form av åtgärd.

Erfarenhet inom branschen visar att effektiva villalarm minskar risken för inbrott. Samtidigt kan inte ett larm ersätta ett bra skalskydd som till exempel godkända lås på dörrar och fönster. Många typer av larm fyller sin funktion utmärkt så länge de knyts till larmcentralen och väktartjänster, men alla är inte godkända av försäkringsbolagen för det.

Krav på godkänt larm

För den som rekommenderats av försäkringsbolaget att installera larm finns det bara en lösning och det är att skaffa ett godkänt larm från början. Försäkringsförbundet godkänner larmen och sen installeras det av en certifierad installatör. Alla larmets delar är certifierade enligt Försäkringsförbundets SSF-regler.

– Om man vänder sig till en certifierad installationsfirma får man ett godkänt larm. Till detta kan brandindikering kopplas och överfallslarm, säger Leif Ahnström, kanslichef på SWELARM, som organiserar de flesta larminstallatörerna i landet.

Icke godkända larm

I kategorin icke godkända larm tillhör vaktbolagens inbrottslarm, som bolagen själva hyr ut men som sedan installeras av inhyrda entreprenörer. Försäkringsbolagens egna larm är det samma regler för. Eftersom de inte är sålda och installerade av samma certifierade företag är de inte godkända enligt Försäkringsförbundets SSF-regler.

Affektionsvärden kan aldrig ersättas

Men det är inte bara försäkringsbolagen som kan kräva larm, exempelvis kan den som hyr en dyr utrustning uppmanas av uthyraren att installera ett godkänt larm. Den som har många saker med affektionsvärde bör också installera ett kraftfullt larm. Ingen försäkring i världen kan ersätta släktsmycken eller fotografier. Larmet kan ha en avskräckande effekt för inbrottstjuven och risken att bli upptäckt ökar. Eftersom fler ingår i grannsamverkan är det idag ett bra sätt med skrämselteknik.

Vad kostar det?

Det är inte säkert att det larm som från början är dyrt att installera blir så mycket dyrare utslaget på flera år.

Priserna som larmleverantörerna uppger är endast kostnaden för ett standardpaket. Om man vill ha ett fullgott skydd bör man också köpa till rörelsedetektor. Villans storlek avgör larmanläggningens storlek. Hyrda larm medför oftast en större kostnad än köpta.

Så införskaffa en tidig julklapp i år om inte till dig själv, till ditt hus.

Det gäller att ha bra lås på dörrar och fönster samt ett bra inbrottslarm för att vara så säker som möjligt

Föregående artikelPetra bjuder på lugn i juletid
Nästa artikelFlügger Färg sätter en färgklick på tillvaron