Bild1-webb Bild2-webb Bild3-webbAsarum
Trots att de inte är så gamla ännu så är barnen på Asarumsdalens förskola väl medvetna om vad som hör hemma i naturen och vad som inte hör hemma där. Den 7 maj tog de saken i egna händer och hjälpte naturen att bli av med skräpet.

Det är ivriga och förväntansfulla barn som springer ut på skolgården, i väntan på att gå ut i skogen. De yngsta är omkring 1,5 år gamla och de större barnen är 4 år.

Alla barnen får plasthandskar och plastpåsar innan de börjar.
– Vi måste ha plasthandskar på oss för skräpet är fullt med bakterier, förklarar Elias stolt när han tar på sig sina handskar.
– Alla är utrustade med handskar och varsin platspåse så nu gäller det att ta fram skräpplockarögonen, säger läraren Kristina.

Barnen rusar iväg och de hittar genast en hel del som inte hör hemma i naturen. Ju mer skräp de hittar desto spralligare blir de.
– Titta, jag har hittat en rökpinne. Sådana kan man få ont i halsen av, förklarar Tilda för sina nyfikna kompisar.

Väl tillbaka på skolan var det dags att sortera allt skräp som de har hittat. Påsarna töms på golvet i återvinningsrummet på skolan och Kristina går igenom i vilken soptunna man slänger vad.
– Jag har hittat en tråd, plast och en långt snöre, säger Maja och visar upp sin påse.
– Jag hittade en bajspåse och en plastmugg, berättar Elias.
– I min påse har jag samlat frigolit, säger Arvid.

INFO-Bladet tackar Asarumsdalens förskola och uppmanar att alla att tänka sig för en extra gång innan de slänger någonting utanför soptunnan.

Text & Bild: Sarah Petersson

Föregående artikelLjus & Comfort hjälper dig med rätt solsken
Nästa artikelNätverksgruppen i Vinslöv